Una primera desena de desembre amb fred viu

Una primera desena de desembre amb fred viu

El novembre es va tancar amb una bona llevantada, que va dur-nos precipitacions quantioses. Però més enllà d’aquestes circumstàncies, el penúltim mes de l’any es va caracteritzar per unes temperatures anormalment suaus, en alguns àmbits moderadament més temperades que la mitjana, i en altres zones, bastant o molt més, com va ser el cas de l’Observatori Fabra barceloní, que va registrar el novembre més càlid de la seva història. Ara bé, aquest comportament tèrmic tan benigne es va trencar l’1 de desembre.

En efecte, el primer dia del darrer mes de l’any va obrir les portes a una entrada de vent del nord a causa de la posició d’una depressió al golf de Gènova, facilitant un ambient ja força més fred que el de les setmanes precedents. De fet, l’endemà dia 2 va glaçar en alguns punts interiors de la meitat septentrional del territori.

El divendres 4 i dissabte 5 ens va arribar una massa d’aire fred procedent de l’àrtic, marítima i que arrencava gairebé del pol nord, a conseqüència de la sortida d’una depressió des de Groenlàndia que es va ubicar a França, bombejant-nos vents del nord-oest. Va nevar de manera general al Pirineu, en especial al sector lleidatà.

El vent del nord-oest esmentat, que va bufar de valent a les comarques tarragonines, amb cops de 100 km/h, girava temporalment a l’oest, i en aquest context és interessant que m’aturi a apuntar un detall significatiu. I és que malgrat ser a estones ponent, que sabem que és un vent càlid i reescalfat, en aquesta ocasió era fred. I quin n’era el motiu? Perquè el seu origen es trobava en latituds molt altes, per tant no podia ser temperat ni càlid. És a dir: l’aire àrtic davallava directe del nord, per girar al nord-oest al Cantàbric i aponentar-se al seu pas per Catalunya. Fins i tot, va glaçar lleument en alguns punts concrets del litoral, fent-ho amb ganes a una bona part de l’interior.

Passat aquest tram més hivernal de l’episodi de fred viu d’aquesta primera desena de desembre, les jornades posteriors van mantenir les temperatures baixes, però un pelet menys, entrant més vent del nord-oest i del nord afavorits per les depressions posicionades entre les illes Britàniques i Itàlia.

El dijous 10, després d’un dia 9 amb glaçades a mig interior, els vents ja més temperats de procedència atlàntica, sense arrencar de latituds altes, amb l’exemple d’unes màximes agradables, de fins a 19ºC, en alguns llocs de la Costa Daurada, ja va quedar fora de l’episodi de fred viu d’aquesta primera desena de desembre, i per tant el vam poder donar per finalitzat. I per cloure: de moment, a curt termini, i fins i tot a mitjà, no ens afectaran més situacions de fred intens com la que acabem de viure.

No Comments

Post a Comment