Una nevada tan tardana en cotes baixes com la del 20 de març és excepcional?

Una nevada tan tardana en cotes baixes com la del 20 de març és excepcional?

La matinada del passat 20 de març, justament unes hores abans de l’inici de la primavera, Catalunya va viure, a criteri de les paraules del Servei Meteorològic de Catalunya, una extensa nevada tardana.

Concretant l’àmbit geogràfic, l’episodi va afectar d’una manera especial les muntanyes litorals, el prelitoral central i gran part de la Catalunya central, però també la mateixa ciutat de Barcelona, i en particular els seus barris perifèrics i de la zona alta, i nombroses viles i ciutats de l’àrea metropolitana. La cota de neu, fet i fet, per tant, va davallar gairebé fins al nivell del mar.

Les causes atmosfèriques de la nevada les hem de cercar en una depressió situada entre Catalunya i Menorca que venia acompanyada d’una massa d’aire fred de l’interior d’Europa. Del cert, alguns dels gruixos mesurats van ser els 20 cm de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, els 15 cm de Vallirana, al Baix Llobregat, els 13 del monestir de Montserrat, els 12 de l’Observatori Fabra, els 10 de Calaf o els 8 de Teià i Mura, tots com a exemples remarcables.

A la pràctica, la dada de l’Observatori Fabra, ubicat a 410 metres d’altitud i a tocar del Tibidabo, és notable i significativa. Així, aquest lloc emblemàtic de la meteorologia barcelonina i catalana va registrar, amb els 12 cm esmentats, el segon gruix de neu tardana més rellevant de la seva sèrie de dades centenària, rere els 24 cm del 22 de març de 1917, tot i que cal puntualitzar que la nevada més avançada en el calendari data del 29 d’abril de 1919, malgrat que va ser molt més feble. En conseqüència, es pot manifestar que la nevada a Collserola sí que ha estat excepcional i quasi històrica atesa la combinació de data i gruix. I és que la imatge que oferia el Tibidabo el matí del 20 de març era ovacionable.

Estrictament, doncs, és convenient afirmar que el conjunt –és a dir, en línies generals i sense entrar en casos molt determinats- de l’episodi de neu a les diverses comarques tocades, atès l’avançat calendari i el gruix mesurat és molt poc habitual, però no insòlit. I és que no hem d’oblidar, per cloure, que el 24 i 25 de març de l’any passat la cota de neu va baixar fins als 200 metres a la Catalunya central i a Ponent.

No Comments

Post a Comment