Una llevantada important de novembre

Una llevantada important de novembre

A Catalunya, el novembre és un mes plujós. Per tant, no són gens estranyes les situacions de llevant que aporten precipitacions quantioses. I en aquest context, els dies 23 i 24 de novembre d’aquest 2021 n’ha estat un exemple més a destacar. I és que una llevantada ens ha afectat amb contundència.

El dia 22 es va anar configurant una depressió en superfície al centre de la península Ibèrica, alhora que s’embussava aire fred en altura. En aquesta jornada, de fet, les pluges ja van tocar gran part del litoral català.

Sobretot, el plat fort de la llevantada, amb el nucli de la depressió ubicat entre el País Valencià i el delta de l’Ebre, i amb la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) ben posicionada a la meitat oriental peninsular, es va produir el dimarts 23, amb un reguitzell de fenòmens meteorològics destacables.

D’entre aquests, el més important van ser les tempestes fortes o molt fortes que van descarregar a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona, durant la matinada i el matí, amb quantitats en 24 hores realment significatives.

El cas de l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, al costat de Tortosa, és ben clar, amb els 195 mm recollits, sent el tercer registre més alt en un dia de la seva història més que centenària. Igualment, van ser gairebé extraordinaris els 192 mm del Perelló i Tivissa. Ara bé, en molts altres punts del territori hi hagué registres de més de 50 mm. I cal dir que aquests grans xàfecs de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona van provocar nombrosos problemes i algunes inundacions. I a més, el vent de l’est va ser potent a la Costa Daurada, amb ràfegues de 80 i 90 Km/h, i un onatge força notable. I també: hi va haver tornados i mànegues.

L’endemà 24, amb la depressió en superfície posada enfront de la Costa Daurada i la DANA a l’interior del País Valencià, el temps va continuar molt revoltat. Malgrat això, les precipitacions ja no van ser tan severes, tot i superar-se els 50 mm en diversos llocs, i l’embat del llevant fou inferior. El que no va ser menor fou la nevada general i abundant al Pirineu, localment amb més de mig metre.

Finalment, el dijous 25, amb l’allunyament progressiu Mediterrània enllà de les baixes pressions, el temps ja no es va comportar tan advers. En conseqüència, es tancava un episodi de pluges intenses típic de la tardor. O el que és el mateix: una llevantada important de novembre que va sumar més de 200 mm a les Terres de l’Ebre.

No Comments

Post a Comment