Un setembre amb nombroses tempestes intenses

Un setembre amb nombroses tempestes intenses

Aquest setembre, el de l’any 2021, ha estat caracteritzat, d’una manera clara i indiscutible, per les tempestes, que, a més a més, sovint han descarregat amb forta intensitat.

A la pràctica, un setembre tempestuós a Catalunya no ens ha de sorprendre pas. I és que, en aquest sentit, és, juntament amb l’agost, el mes amb major activitat tempestuosa. I tampoc ens ha d’estranyar la severitat d’alguns d’aquests cumulonimbus, circumstància corrent a les acaballes de l’estiu i començament de la tardor. Així, el setembre d’enguany no tan sols ha dut tota una pila de cumulonimbus, sinó que, sobretot, en diverses ocasions s’han mostrat realment potents.

És una evidència que la tempesta estrella del mes va ser la del dimecres 1 a la comarca meridional del Montsià, que va ocasionar, assolant-la de ple, greus inundacions a la vila d’Alcanar, i en menor mesura a Sant Carles de la Ràpita i els Alfacs. De fet, a Alcanar s’hi van mesurar en 24 hores 252 mm, malgrat que cal destacar de valent que més de 200 mm van caure en dues hores i mitja, i 113 en una hora, dels quals 77 en 30 minuts. I tant Sant Carles de la Ràpita com els Alfacs van voltar els 150 mm.

Dues jornades després, o sigui, el dia 3, i en concret en horari de tarda, la meitat oriental de les comarques de Girona va rebre xàfecs violents, amb un registre de 77 mm a Vilobí d’Onyar, a la Selva.

Poc més endavant, el dia 6 va portar una tarda de tempestes actives, amb pedregades molt considerables incloses, al Berguedà, Bages i Osona, superant-se els 60 mm en la primera contrada anotada. I, al seu torn, el 8, un gran xàfec va abocar-se al Port del Comte, al Solsonès. I a continuació, entre el 9 i el 12 hi hagué més tempestes, sobretot a l’interior, que van deixar, la tarda del 12, més de 60 mm a la Conca de Barberà i l’Anoia. I aquí no van acabar: les tres jornades següents, nous xàfecs forts, també al litoral, van ser els protagonistes.

Ara bé, la tarda del 16 una gran tempesta va tocar Berga, sumant-hi 83 mm, i en tants altres indrets del territori també hi va ploure amb moltes ganes. I encara més que ho havia fet de matinada a cavall del Maresme i la Selva, amb quantitats de 121 mm a Malgrat de Mar i 112 a Blanes. I sense temps per encalmar-se l’atmosfera, la tarda del 18 el Baix Llobregat va rebre més de 50 mm i l’Alt Camp, 60, malgrat que els xàfecs poderosos van afectar, alhora, altres punts. I el 20, hi va haver algunes rierades al Maresme, amb més de 40 mm, com a Barcelona, i al Gironès.

Ja en la recta final del mes, el 22 va ploure amb contundència a les Terres de l’Ebre, en especial al Montsià, amb l’exemple de 89 mm a l’illa de Buda. I tres dies més tard, a Ponent s’hi van gestar nuclis actius. I per cloure, el 29, un xàfec fort va empapar la capital catalana.

No Comments

Post a Comment