Un pic de calor potent seguit de tempestes violentes

Un pic de calor potent seguit de tempestes violentes

Divendres passat, dia 9 d’agost, ens va afectar un pic de calor realment potent, no una onada de calor. De fet, la diferència primordial és que un pic de calor és un episodi puntual però intens, i una onada de calor és una situació de, com a mínim, tres jornades  amb una temperatura altíssima.

A la pràctica, és coherent anomenar l’episodi del dia 9 com un pic de calor realment potent, perquè la temperatura màxima va assolir o superar els 40ºC en nombrosos indrets. Abans, el dijous, Vinebre, al Baix Ebre, ja havia arribat als 39ºC. Però és que, estrictament el 9 d’agost, el termòmetre oficial d’aquesta localitat es va enfilar fins a uns tòrrids 42,6ºC.

A aquesta temperatura tan extrema pel que és Catalunya, s’hi van afegir els 41,8ºC de Torroja del Priorat, al Priorat, 41,2ºC a Seròs, al Segrià, i 41ºC tant a Ascó com a Sant Salvador de Guardiola. A més, és interessant mencionar els 40ºC de Lleida, Artés, Anglès i Vallirana. D’altra banda, convé recordar que aquell divendres la xafogor va ser certament espectacular al litoral, i la mínima de dissabte a primera hora, al centre de Barcelona, no va baixar dels 26ºC.

La causa del pic de calor va ser l’entrada d’aire molt càlid del sud al sud-oest impulsat per l’aproximació d’una depressió atlàntica a Galícia. Ara bé, tanta calor s’havia d’alliberar, i les tempestes severes van irrompre ahir dilluns 12 de matinada.

Vilanova i la Geltrú va ser la població més malparada per les tempestes violentes. A quarts de cinc de la matinada, una forta ventada que davallava del cumulonimbus, probablement un esclafit, va provocar destrosses considerables. I el vendaval va quedar a les portes de Barcelona, amb una ratxa propera als 100Km/h al cantó sud del port.

Vent a part, de les quantitats de precipitació que va descarregar aquest cumulonimbus tan notable, en sobresurten els 65 mm del Montmell, al Baix Penedès, i Cunit, amb 56 mm, 54 recollits en mitja hora i amb un màxim de 6 mm en un minut, un registre gairebé extraordinari.

No Comments

Post a Comment