Un juny inusualment calorós

Un juny inusualment calorós

És clara i innegable la percepció que hem tingut que aquest mes de juny que estem a punt de deixar enrere ha estat protagonitzat per una calor més que notable. Efectivament: malgrat la davallada de la temperatura que s’està produint en les darreres jornades, el juny del 2017 es recordarà com un dels més càlids de la nostra història recent.

Malgrat aquestes certeses, cal constatar i dir en veu ben alta que, tot i l’episodi tan persistent de calor intensa o molt intensa que hem viscut, el juny del 2017 no és comparable al de l’any 2003, que va representar el sòlid tret de sortida a l’estiu més canicular de tots els temps. I és que el del 2003 va batre tots els rècords.

Tot i que, per tant, els valors de temperatura no han assolit uns llindars tan elevats, és veritat que el registre de temperatura màxima, a parer de les estacions oficials del Servei Meteorològic de Catalunya, es va donar a Vinebre, a la Ribera d’Ebre, amb 40,4ºC el dia 17. Aquesta dada prou eloqüent però tan representativa exemplifica d’allò més bé la dificultat que hi ha que, encara a la primavera, s’aconsegueixin o se superin els 40ºC.

La causa fonamental de la calidesa del mes que estem a punt d’abandonar és l’arribada i el manteniment damunt nostre i les àrees properes d’una massa d’aire molt càlid de procedència nord-africana. Així, no tan sols els aires africans ens han dut valors de 40ºC, sinó que, d’una manera territorialment molt més extensa, s’han sobrepassat, i fins i tot bastant, els 35ºC. I pel seu cantó, algunes de les mínimes en determinats punts del litoral i l’interior han estat sorprenents atès el període del calendari. I un altre detall a apuntar: la temperatura superficial de l’aigua del mar a l’Estartit, punt capdal de la seva observació a la costa catalana, va arribar als 24ºC, un valor mai registrat abans en un mes de juny.

Per tant, la calor de ple estiu i de canícula total, força o molt superior a la que hagués tocat per les dates, que hem passat les últimes setmanes, no ha estat flor d’un dia ni una anècdota meteorològica qualsevol. En conseqüència, la seva intensitat i persistència porta i obliga a definir el juny del 2017 com a inusualment calorós.

No Comments

Post a Comment