Un inici de tardor i final d’estiu amb tempestes de gran intensitat

Un inici de tardor i final d’estiu amb tempestes de gran intensitat

La tardor d’aquest 2022 va estrenar-se la matinada del divendres 23 de setembre. De fet, de manera força recurrent i fins i tot tradicional, el pas de l’estiu a la tardor, a Catalunya, sol portar-nos tempestes realment importants, de gran intensitat. I enguany, precisament, tampoc ens n’hem escapat.

La tarda del mateix 23 de setembre una tempesta impressionant va descarregar al Tarragonès, comportant serioses inundacions a la comarca i destrosses considerables, i afortunadament sense víctimes. En aquest context, la ciutat de Tarragona va quedar ben tocada, però també altres localitats com Altafulla i Constantí.

La tempesta va romandre estàtica diverses hores, colpejant contínuament el Tarragonès, i provocant, alhora, una notable avinguda del Francolí. Així, de la tempesta en si, i en força menor mesura, de la pluja que hi va caure al vespre, de molt menys abast, les quantitats de precipitació més significatives van ser el 160 mm de Tamarit, els 130 de Tarragona ciutat i Constantí i els 121 de Vila-seca, no oblidant, al veí Baix Camp, els 99 mm de Reus. I grandiosa part d’aquests registres, doncs, pertanyen a l’aiguat de la tarda.

Considerant que ha estat la tempesta més important al Tarragonès en temps recents, cal remarcar, en conseqüència, que la intensitat i la persistència van ser les claus fonamentals dels desgavells ocasionats. I malgrat que en altres contrades catalanes hi va haver algunes tempestes fortes, no foren de tanta magnitud. I fet i fet, un solc en altura i una petita depressió al sud de Catalunya van ser les raons sinòptiques del potentíssim xàfec.

Ara bé, el pas de l’estiu a la tardor d’aquest 2022 ens va dur una altra tempesta francament potent. I convé recular un pèl més: justament el divendres anterior, el 16 de setembre, quan al Gironès i, en especial, al Maresme, i sobretot a la seva àrea central i durant la tarda, un seguit de precipitacions violentes van castigar alguns municipis. I en aquest ordre de coses, en va sobresortir Mataró, on s’hi van recollir 102 mm, que van ser els responsables de nombrosos problemes generats per l’aigua a la ciutat. En suma: dos episodis d’aiguats litorals consecutius; l’un, a les acaballes de l’estiu, i l’altre, per estrenar la tardor, situacions, en resum, habituals a Catalunya en aquesta època.

No Comments

Post a Comment