Un inici de novembre amb un fred poc freqüent per les dates

Un inici de novembre amb un fred poc freqüent per les dates

Després d’una darrera jornada d’octubre, és a dir, un dia 31 de Castanyada, de màniga curta en nombroses comarques, i fins i tot es van fregar els 30ºC al Baix Ebre i el Priorat a causa d’un ponent ben càlid, el començament de novembre ens tenia preparada la primera entrada d’aire fred amb cara i ulls de la temporada. Això sí, els vents freds no ens van arribar fins al dimecres 3, superats un 1 i 2 ja de menys calidesa que la viscuda durant la Castanyada.

La irrupció d’una massa d’aire d’origen àrtic, doncs, el dimecres 3, va ocasionar una nevada, encara que no important, al Pirineu, tant a l’oriental com a l’occidental, i un descens tèrmic arreu, amb moltes temperatures mínimes enregistrades al final de la jornada i no de bon matí. I l’endemà, els vents àrtics van girar a escandinaus, amb algunes tímides glaçades a l’interior.

El dijous 5, es va produir una nova nevada al Pirineu, i no només en cotes altes, i com l’anterior, també, no massa significativa. Però el més destacat, a causa del notable aire fred en contrast amb un mar relativament càlid, van ser les tempestes de tarda i vespre a la costa central, que van dur mànegues i tot. Al matí, en canvi, més tranquil, les mínimes foren hivernals, amb glaçades extenses a l’interior i al Pirineu, amb casos com els -6ºC de Das i els -4ºC de Ribes de Freser.

El divendres 6, malgrat que la irrupció freda s’anava tallant, les mínimes van seguir hivernals, i davallant una mica més, amb els -14ºC de la Pica d’Estats a tenir ben compte, sense oblidar que els valors sota zero van estendre’s fins a algunes raconades del prelitoral, i molt més a l’interior, com els -3ºC de Vic. Tot i així, les màximes ja es van enfilar, assolint-se els 20ºC al Baix Llobregat. Ara bé, el fred més acusat a l’interior, i que ha estat força sorprenent per les dates, es va produir el diumenge 7, destacant, per ser il·lustratius, els -7ºC de Torà, a la Segarra, i els -5ºC de Raimat, al Segrià. I ja al litoral, uns poc freqüents per a un inici de novembre, 2ºC a Cunit, al Baix Penedès. No obstant això, les màximes, van tornar a pujar de manera generalitzada.

En conseqüència, si bé a la primera quinzena de novembre hi pot haver, perfectament, entrades d’aire fred del nord o nord-est, és veritat que unes temperatures d’hivern com les descrites, i amb puntes gairebé gèlides en diverses contrades interiors, tan aviat en el calendari, és una situació, en definitiva, poc corrent.

No Comments

Post a Comment