Un inici d’abril amb temperatura hivernal i nevades a muntanya: una raresa en la nostra meteorologia?

Un inici d’abril amb temperatura hivernal i nevades a muntanya: una raresa en la nostra meteorologia?

Va ser tot un fet que la recta final de l’hivern va estar dominada per diversos episodis de temperatura anormalment elevada. En aquest sentit, imperava la primavera avançada, i sense anar més lluny es van registrar diversos rècords. De fet, l’ambient que es respirava convidava a anar en mànigues de camisa. Ara bé, l’inici de primavera pel que estem circulant és més fred del que ho va ser les darreries de hivern. Així, hem anat notòriament enrere, en particular en el que portem de mes d’abril. I, doncs, què ha passat?.

Aquest principi d’abril ens ha afectat una massa d’aire fred i força inestable, i els aires hivernals han estat a primera línia, fins i tot mediàtica, en la nostra meteorologia. En primer lloc, pel que fa a la temperatura cal incidir que s’ha situat clarament inferior a la mitjana de les dates. Ha fet fred al Pirineu i en nombroses comarques de l’interior, i molta fresca, en quant a les mínimes, en bastants trams del litoral. És més: en algunes zones agrícoles, ha glaçat.

De tota manera, el més destacat han estat les successives nevades que han emblanquinat el Pirineu, el Prepirineu i altres massissos muntanyosos repartits pel territori. Per exemple, en aquest ordre de coses, ha nevat tres vegades al Montseny, i les valls del Pirineu han quedat cobertes per l’element blanc. I encara més: algunes de les nevades han estat quantioses. I dit tot això, és interessant que ens formulem una pregunta: el temps hivernal d’aquest inici de primavera, és rar? O ho va ser més la temperatura tan alta de les acaballes d’hivern?.

No ens ha d’estranyar que a la primera quinzena d’abril tinguem una o dues tongades de fred, que glaci a l’interior i que hi hagi nevades a muntanya. En canvi, la calor del febrer i alguns dies de març sí que va ser molt poc corrent. En conseqüència, per tant, una entrada d’abril amb temps hivernal no ens hauria de sorprendre, sent una realitat molt més habitual del que moltes persones poden creure.

No Comments

Post a Comment