Un gruix de mes de gener ple de glaçades intenses

Un gruix de mes de gener ple de glaçades intenses

Una part significativa de les festes de Nadal van ser protagonitzades per una sorpresa tèrmica majúscula, en el sentit que, entre el 27 de desembre i el 4 de gener, vam tenir tota una muntanya de rècords de temperatura elevada, en molts casos mai vistes abans en aquest tram de l’hivern, a causa de la presència d’un anticicló molt càlid emergit del nord d’Àfrica.

Superada aquesta porció del calendari, és una evidència, com tantes persones han pogut comprovar, que el fred ha estat viu, intens i generalitzat durant el gran gruix d’aquest gener de 2022. En conseqüència, hem transitat d’un episodi fins i tot sorprenent i de rècord, per tant, a una situació de llarga durada de temperatures baixes o molt baixes, en funció de la jornada i la comarca, però això sí, més comuna en unes dates tan íntegrament hivernals.

Després que el dia de Reis el panorama tèrmic ja donés un tomb significatiu, amb la tornada del fred, i que els dies 9 i 10 una nevada abundant situés un bon gruix blanc a les contrades del Pirineu occidental i, en especial, a la cara nord i sectors limítrofs, a partir del dia 11, i per ja no anar-se’n, la irrupció d’un anticicló va tirar la temperatura clarament cap avall arreu del territori, amb les jornades següents produint-se un refredament de l’aire clar i notable, afavorit per la calma i les nits tan perllongades, i sobretot palpable en unes mínimes rigoroses a l’interior i a les valls del Pirineu. Així, entre el 14 i el 17 hi va haver un sot tèrmic de -14ºC a Isòvol, a la Cerdanya, malgrat que també cal destacar, per considerables, altres valors com els -12ºC de Guixers, al Solsonès, els -11ºC del Pont de Suert, els -10ºC de Prades, -8ºC a tocar de Girona, -6ºC a Sant Cebrià de Vilalta, a la Serralada Litoral maresmenca, o els -5ºC de Sant Pere Pescador, ben a prop de la costa altempordanesa.

De tota manera, entre el 18 i el 21 les nits i els matins no van ser, en conjunt, tan gèlids, tot i que sí que el fred va ser bastant fort. Ara bé, el cap de setmana del 22 i el 23 les temperatures baixes es van reforçar, amb diverses mínimes properes als -10ºC, i des del dimarts 25, els valors crus foren més locals. A més a més, enmig d’aquesta situació de fred viu, és interessant apuntar que, de nou, la ciutat de Barcelona va actuar com un nucli relativament més càlid a causa del fenomen de l’illa de calor.

En definitiva, aquest mes de gener hem tingut, primer, un anticicló càlid, i, segonament, un anticicló fred, que han provocat, amb la seva respectiva actuació atmosfèrica, una dualitat tèrmica ben remarcable. I més enllà d’aquesta circumstància: fora de la  nevada pirinenca esmentada, la manca de precipitacions a gairebé tot l’espai català haurà estat més que notòria.

No Comments

Post a Comment