Un gener farcit de fenòmens meteorològics de categoria

Un gener farcit de fenòmens meteorològics de categoria

A Catalunya, el gener és un mes tradicionalment anticiclònic. De fet, és el període de l’any que sol enregistrar les altes pressions més destacades i perllongades. Ara bé, com a indret de contrastos i extrems en què ens trobem, aquest gener ha estat especialment ric i profitós en fenòmens meteorològics remarcables. Tot i així, la calma dels primers dies va comportar el manteniment de les boires gebradores –o sigui, boira amb temperatura igual o inferior a 0ºC- escampades per amplis sectors de la Depressió Central, i sobretot del Pla de Lleida, que ja es van formar a finals de desembre. Així, el gebre i un ambient gèlid les 24 hores van dominar força zones de l’interior.

El començament del moviment atmosfèric acusat ens va portar el cap de setmana del 14 i 15 una entrada d’aire polar que va provocar una gran nevada, amb puntes d’un metre i mig, a la Vall d’Aran i el nord del Pallars Sobirà, precisament on les invasions de nord aporten més precipitació. Amb tot, va nevar arreu de la serralada. A continuació, una massa d’aire continental força més freda –és a dir, de l’interior d’Europa i no pas siberiana- va substituir la polar, fent caure de valent la temperatura. En aquest sentit, el congelador que sol ser la plana de la Cerdanya, on l’aire molt fred s’hi estanca i reforça amb facilitat, es va traduir en -22ºC de mínima a l’aeròdrom de Das, no al poble. Fins i tot, va glaçar al litoral.

Probablement, l’episodi estrella del gener han estat les onades gegants dels dies 21 i 22 a la Costa Brava i la costa central, tant que la boia situada davant del cap de Begur va mesurar una onada de quasi onze metres, i l’ubicada enfront del port de Barcelona, una superior, per poc, als vuit metres. Ras i curt, a la costa central calia recular a l’octubre del 2003 i el novembre del 2001 per trobar un temporal tan sever. Les destrosses van ser molt nombroses.

I el gener, que és el mes que té la temperatura mitjana mensual més baixa, ens ha portat un darrer episodi interessant. El 25 i 26 va nevar en extenses zones de l’interior, en cotes realment baixes. Ja ho veieu: malgrat que el mes es va iniciar amb sol, boira i inversió tèrmica –elements típicament corrents del gener i que feien recular la neu d’una manera inquietant al Pirineu-, la dinàmica atmosfèrica que va venir tot seguit va ser, fent les delícies de molts, d’una categoria i diversitat més que notables.

No Comments

Post a Comment