Un gener amb uns contrastos tèrmics extraordinaris: dels -34ºC de l’alt Pirineu als 28ºC del Baix Ebre

Un gener amb uns contrastos tèrmics extraordinaris: dels -34ºC de l’alt Pirineu als 28ºC del Baix Ebre

El mes de gener d’enguany ha estat, des de la perspectiva dels contrastos de temperatura, realment inèdit i extraordinari. En aquest escenari sorprenent, és inqüestionable que la divergència tèrmica entre la primera i la segona quinzena de mes la podem valorar de molt poc freqüent. Ara bé, més enllà d’aquesta situació, i entrant en un pla de detall, és obligatori esmentar que la diferència entre el valor més baix i el més alt ha assolit la xifra majúscula de 62ºC.

Un episodi de fred viu de llarga durada va castigar Catalunya tota la primera quinzena de gener, amb una nevada de gran importància, en especial a les comarques de Tarragona, els dies 9 i 10.  Però és que, a més a més, vam enregistrar, impulsada per una entrada d’aire molt fred continental, la temperatura més glacial de la nostra història meteorològica. Així, el matí de Reis va assaltar-nos un valor increïble, notificat al Clot del Tuc de la Llança, en una estació no oficial a 2.350 metres d’altitud i al municipi del Pallars Sobirà d’Alt Àneu. En efecte, els -34,1ºC van convertir-se en tota una fita.

Abandonat feia moltes jornades l’episodi de fred viu de llarga durada, un anticicló càlid sorgit al nord de les illes Canàries va abraçar-nos de ple, mentre ens enviava vent d’allò més temperat de l’oest, o sigui, de ponent. Aquesta situació tan suau va tenir els seus moments àlgids els dies 28 i 29.

Precisament, com a dada destacadíssima, i que, a la pràctica, és la que va afavorir aquest contrast tèrmic gegantí, l’observatori de l’Ebre, ubicat a Roquetes, al Baix Ebre, va mesurar 28,1ºC de temperatura màxima el dijous 28.

De fet, aquest valor tan notable representa el rècord de calor en un mes de gener no només d’aquest observatori valuós i més que centenari, sinó de la història meteorològica catalana. Mai abans, en conseqüència, cap gener ens havia portat una temperatura tan elevada.

De la mateixa manera, la jornada del 28 també va comportar altres valors altíssims a les comarques meridionals, com els 27ºC d’Ulldecona, al Montsià, o els 26ºC d’Aldover i l’Aldea, al Baix Ebre, idèntic registre que a Alcanar, al Montsià.

L’endemà dia 29, en aquestes contrades ebrenques la temperatura es va desinflar lleugerament, tot i que arribant als 26ºC a Sant Carles de la Ràpita. No obstant això, els registres van ser superiors que 24 hores enrere a Barcelona,, pujant fins als 22,7ºC al centre de la ciutat i als 20,2ºC a l’observatori Fabra, una de les temperatures més altes en un gener allà mesures.

No Comments

Post a Comment