Un fred i unes nevades força sorprenents en un mes d’octubre

Un fred i unes nevades força sorprenents en un mes d’octubre

Els darrers anys ens havíem acostumat a unes rectes finals d’octubre caracteritzades per la bonança en les temperatures, un senyal més en la direcció de la incidència –ja ben real- del canvi climàtic a Catalunya. En aquest sentit, un comentari com “ens menjarem les castanyes en màniga curta” ha estat en boca de moltes persones. No obstant això, aquest 2018 el panorama és radicalment diferent.

A la pràctica, podem considerar força sorprenents el fred i les nevades d’aquests últims dies atès que, en un mes d’octubre, és un fet molt poc habitual. En aquest context, cal recular al 2008 per trobar un episodi semblant.

El dissabte 27, una massa d’aire fred d’origen àrtic va escombrar l’espai català de nord a sud, iniciant un descens molt marcat de la temperatura, tant que en diverses comarques la davallada va arribar a ser de vint graus. Així, moltes mínimes han estat anòmales, però també un munt de màximes.

D’altra banda, la nevada va sortir clarament del Pirineu i el Prepirineu, on hi ha va ser abundant, i en una segona tongada ho torna a ser –i amb més intensitat i tot- avui dimecres 31, però ara en cotes bastant més elevades. Per exemple, va afectar nombroses zones de muntanya fora d’aquesta franja nord en altituds de 1.000 metres o inferiors, a part que cal comentar que les valls pirinenques van quedar blanques.

En suma, un episodi amb uns ingredients meteorològics del tot hivernals, i que, en un mes d’octubre, i convé remarcar-ho, malgrat haver-hi referències en el passat, és poc usual a casa nostra.

No Comments

Post a Comment