Un final de setembre amb una irrupció d’aire fred gairebé inèdita

Un final de setembre amb una irrupció d’aire fred gairebé inèdita

Després de diverses situacions de tempestes fortes en el decurs del mes de setembre, i de fet el primer dia de tardor amb una d’especialment severa al Vallès Oriental, poques jornades més tard l’inici de la nova estació ens ha portat una irrupció d’aire fred sorprenent, gairebé inèdita.

El divendres 25, una massa d’aire d’origen polar, que d’entrada provenia de l’Àrtic, tot i que durant el cap de setmana va ser centreeuropea, va irrompre amb una força molt poc habitual per les dates.

A la pràctica, un bon exemple de l’adversitat gens corrent de l’episodi en un mes de setembre, i sent la manifestació meteorològica més extraordinària, van ser les nevades. Així és: tot el Pirineu va quedar blanc, d’una manera molt especial la Vall d’Aran i el nord del Pallars Sobirà, però també, ja fora de l’espai català, la franja septentrional d’Andorra. En aquest sentit, les dades registrades per les estacions meteorològiques d’alta muntanya del Servei Meteorològic de Catalunya van ser molt eloqüents, destacant els 31 cm de Certascan, a la cota 2.400 del Pallars Sobirà, i els 25 cm de Sasseuva,  a la cota 2.200 de la Vall d’Aran, unes mesures mai abans anotades en aquesta època. A banda, la nevada va ser més suau al Pirineu oriental, i anecdòtica al Prepirineu.

Una altra mostra d’allò més representativa de l’ambient d’hivern respirat a les nostres comarques de muntanya, és la temperatura. En aquest context, el diumenge 27 dues estacions més de la xarxa d’alta muntanya del Servei Meteorològic de Catalunya van baixar fins als -8,1ºC, a la Tosa d’Alp, a la Cerdanya, i als 7,7ºC a Salòria, al Pallars Sobirà, fregant, i quasi bé igualant, els rècords de fred de setembre en aquesta xarxa tan valuosa. A la vegada, més enllà del Pirineu, la temperatura també ha estat molt més baixa del que tocaria.

A més a més, el primer dia d’aquesta gropada d’hivern, el 25, les ventades del nord-oest van ser particularment vigoroses en molts punts de la meitat sud del territori, un detall gens habitual per l’època. Fins i tot, hi va haver diversos ferits, i 400 incidències. En definitiva: hem tingut un reguitzell d’inclemències atmosfèriques que, amb una claredat meridiana, no corresponen, ni de bon tros, a la meteorologia d’un començament de tardor.

No Comments

Post a Comment