Un final de desembre i inici de gener amb unes temperatures mai vistes abans

Un final de desembre i inici de gener amb unes temperatures mai vistes abans

Després d’un novembre més fred del que tocaria i, en especial, d’unes nevades extraordinàries en aquest mateix mes i fins l’11 de desembre, la meteorologia ens tenia preparada, per a les festes de Nadal, una sorpresa tèrmica majúscula. I és que un episodi de temperatures mai vistes abans en aquest període de l’hivern ha afectat Catalunya, en concret una gran majoria de comarques, tot provocant un autèntic cúmul de valors, per alts, insòlits.

Per bé que en l’assenyalat dia de Nadal i durant el Sant Esteve la temperatura ja es va enfilar a llindars molt suaus, va ser a partir del dilluns 27 quan l’ambient es va convertir en veritablement primaveral. Així, en aquesta jornada els termòmetres ja van pujar fins als 24ºC a Alcanar i 23ºC a Tortosa. El vent temperat atlàntic en va ser el responsable, però, alhora, un anticicló inusualment càlid estava emergint del nord d’Àfrica, el qual se’ns col·locaria a sobre un seguit de jornades.

El valor més elevat de l’episodi es va produir, en el marc català, a la localitat d’Alcanar, al Montsià, el dimarts 28, amb 24,9ºC. Però és que, a banda d’aquest rècord, en van caure tot un reguitzell, com d’aquesta manera va difondre la xarxa d’estacions del Servei Meteorològic de Catalunya, també el 29, el 30, el 31 i l’1 i 2 de gener. Per exemple, diverses estacions van assolir els 23ºC i 24ºC, fins i tot algunes d’ubicades al voltant dels 1.000 metres d’altitud. I encara més: el Puig Sesolles, un dels cims del Montseny situats al costat del Turó de l’Home, va fregar els 19ºC, i Malniu, a 2.200 metres, va arribar als 14ºC. I més rècords sorprenents: l’Observatori Fabra de Barcelona va registrar la temperatura més elevada, en un mes de gener, de la seva història més que centenària, amb 21,9ºC l’1 de gener, hores més tard d’una mínima de 16ºC i dos dies després de mesurar la segona temperatura més càlida en un mes de desembre. A més a més, algunes mínimes van ser completament anòmales, com els 18ºC de la cota 900 de Montserrat.

D’altra banda, a conseqüència de la calma anticiclònica hi va haver nombroses boires interiors, en alguns casos persistents a Ponent, on hi va fer fred. I pel seu cantó, la façana litoral va ser envaïda per bancs de boira marítima, un fenomen típic de la primavera, no del cor de l’hivern. I una altra cosa: algunes de les inversions tèrmiques van aproximar-se als 20ºC de diferència entre la plana i les muntanyes properes.

Per anar tancant, igualment puc anotar que les temperatures registrades els dies 3 i 4 de gener, malgrat ser molt benignes, ja no foren tan extraordinàries, encara que el 4 es van fregar els 24ºC a les comarques de Girona. Ara bé, la vigília de Reis penetrava el fred en forma d’una massa d’aire del nord que venia amb tota la intenció d’escombrar un anticicló tan càlid portador, en definitiva, d’una situació tan anòmala que podem lligar al canvi climàtic i que va comportar, en suma, una calor insòlita en unes festes de Nadal.

No Comments

Post a Comment