Un final d’agost i principi de setembre amb tempestes realment intenses

Un final d’agost i principi de setembre amb tempestes realment intenses

Catalunya ha viscut el primer episodi de precipitacions intenses o molt intenses de la temporada. En aquest sentit, l’agost ha acabat amb tempestes violentes, potents i d’una força considerable, i que, amb una mica de menys de contundència, han tingut continuïtat en començar el setembre.

La tarda del divendres 28 es van formar grans cumulonimbus en algunes comarques, sobretot de l’interior i el Prepirineu, amb pedregades i ventades incloses, i van seguir descarregant fins avançada la nit. Però per un altre cantó geogràfic, les contrades del Camp de Tarragona van tenir un vespre molt mogut, amb pluges, també, gairebé torrencials.

Aquesta tongada de tempestes tan actives va abocar quantitats de precipitació molt elevades, en especial a les comarques del Ripollès, Berguedà i Osona. De fet, van destacar els 192 mm d’Alpens, situat entre Berga i Sant Quirze de Besora, 181 mm a Ripoll, vila que va patir inundacions, 162 mm a Campdevànol, 149 mm a Sant Joan de les Abadesses i 146 a Berga. Ara bé, pel que fa als aiguats del Camp de Tarragona van sobresortir els 142 mm de la Secuita, al Tarragonès, comarca que igualment va rebre inundacions.

És interessant apuntar que les pluges tan quantioses del Ripollès, Berguedà i Osona  són, considerant la seva vigorositat, molt poc freqüents. I a més, lligat a aquest detall, convé no oblidar la crescuda molt notable del Ter i el Llobregat. I una altra cosa: a l’alta muntanya hi va nevar.

Les causes fonamentals d’aquesta situació delicada, que va comportar més de 400 incidències, van ser el pas d’un front atlàntic revifat enormement, l’entrada d’un solc molt pronunciat en altura, la formació d’una petita depressió entre Catalunya, les Balears i el País Valencià, i la forta calor i xafogor dels dies anteriors.

Ara bé, amb la massa d’aire fred en altura ja plenament instal·lada sobre nostre, i amb una mica de vent del nord en superfície, el diumenge 30 a la tarda i el vespre es van generar noves tempestes intenses, en especial al Gironès, on a Llagostera es van enfilar fins als 107 mm, i la Selva.

I una tercera tongada d’activitat tempestuosa notable ha tocat Catalunya el primer dia de setembre, sobretot durant la tarda, vespre i nit, i amb una predilecció especial al litoral i prelitoral, però encara més davant mateix, amb xàfecs realment intensos, de la costa central, ja, en conseqüència, damunt del mar. En suma: hem tingut els primers aiguats de la temporada.

No Comments

Post a Comment