Un febrer fred i amb nevades

Un febrer fred i amb nevades

El febrer és, a Catalunya, el segon mes més fred rere el gener, i a més presenta una precipitació mitjana força escassa. Ara bé, el febrer que estem a punt de cloure té un moviment meteorològic acusat, sent molt més fred que el gener passat i portant nevades abundants a muntanya, que més afeblides han caigut a cotes ben baixes.

Així, després de l’episodi de pluges i nevades, algunes quantioses, que ens va afectar a finals de gener, el diumenge 4 i dilluns 5 Catalunya vivia una situació de precipitacions intenses, realitat poc corrent en aquesta època. De fet, de l’episodi en va destacar de valent la gran nevada que gairebé va sepultar diversos pobles del Pirineu situats entre la cota 1.000 i 1.500. Per exemple, segons dades divulgades pel Servei Meteorològic de Catalunya, Das va rebre 70 cm, Planoles 65 i Puigcerdà, 54, registres excepcionals en aquestes localitats. Val a dir que aquestes dades pertanyen a les valls, però a l’alta muntanya es va fregar el metre de neu nova. A més, tot i que amb una intensitat molt inferior, també va nevar a Osona i la Garrotxa per dessota els 500 metres. A la pràctica, una depressió acompanyada d’aire fred va ser la responsable de l’episodi.

D’altra banda, el 8 de febrer va descarregar un xàfec de neu granulada, que és una mescla de neu i calamarsa, a la ciutat de Barcelona. Però, pròpiament, sí que va nevar a l’alt Maresme, a la Selva i al Gironès, en cotes baixíssimes. Alhora, Das registrava una mínima de -22ºC. Tot i així, i malgrat l’aparositat d’aquesta temperatura tan gèlida, l’endemà s’hi va davallar, a l’aeròdrom de Das, que és on hi ha l’estació automàtica, no al poble, fins a -23ºC. Simultàniament, la mínima més elevada la tenia el centre de Barcelona, amb 3ºC.

Pocs dies més tard, el 12, tornava a nevar molt a prop del mar. Cal comentar que van quedar blanques comarques com els Vallès, el Bages i Osona, a part del Tibidabo i altres relleus de la Serralada Litoral. Fins i tot, es van observar volves a la part de Barcelona. I tot seguit, el dia 13 començava amb -21ºC a Das.

I finalment, per tancar aquesta nova entrada al bloc de la Meteoteca de Catalunya, és necessari advertir que, ben probablement, tinguem més episodis interessants a la cantonada. I és que sembla ser que entre dilluns i dimecres s’ha de produir una nova davallada de la temperatura, que fins i tot pot anar acompanyada de nevades en cotes molt baixes. Potser arran de mar.

No Comments

Post a Comment