Un agost realment tempestuós, amb grans pedregades i esclafits

Un agost realment tempestuós, amb grans pedregades i esclafits

El mes d’agost, a Catalunya, acostuma a portar-nos una bona col·lecció de cumulonimbus, o sigui, de núvols de tempesta. Aquesta circumstància, en una majoria d’anys, és clara i inapel·lable. Així, l’agost és, a la pràctica, el mes que concentra un major nombre de tempestes; això, almenys, és el que sol succeir.

De fet, l’activitat tempestuosa d’agost té, sovint, una rellevància especial al Pirineu i Prepirineu, i en menor mesura al nord de la Catalunya central. D’aquesta manera, el Ripollès i el nord d’Osona són, en aquesta època, veritables nius de cumulonimbus.

Pel que fa al present 2022, ha estat una evidència considerable que l’agost s’ha mostrat realment tempestuós, fins i tot més que la mitjana. A més, existeix la creença popular que, a partir del dia 15, les tempestes proliferen a Catalunya. Ara bé, les darreres jornades de juliol va iniciar-se la tongada tempestuosa de llarga durada que ha persistit el mes sencer.

Val a dir que molts d’aquests fenòmens tempestuosos, l’agost d’enguany, s’han comportat intensos i vigorosos, i cal destacar-ne alguns esclafits i un munt de pedregades, algunes d’elles d’una mida gens habitual, destacant la increïble del dimarts 30 al Baix Empordà. I ha estat al Pirineu i Prepirineu, i alhora en diverses comarques de l’interior, sense oblidar alguns episodis de xàfecs violents costaners, les àrees predilectes de cumulonimbus en ocasions ferotges, i en aquest ordre de coses no poques tempestes han deixat més de 50 mm.

És cert que aquest agost s’han produït destrosses al camp i en unes quantes viles, a causa de les pedregades i de les ventades associades als xàfecs potents, provocadors d’algunes inundacions. Però convé anotar que, i naturalment a banda de lamentar la pèrdua d’una vida humana i, també, de ferits –que en l’instant de publicar aquest text, el vespre del dimecres 31, hi ha un nen en estat crític a Vilafranca del Penedès per culpa d’un esclafit-, hi ha hagut beneficis hidrològics. I és que inauguràvem el mes amb el nivell d’aigua dels embassaments en caiguda lliure, i aquesta dinàmica es va frenar, a part d’haver regat múltiples contrades que estaven assedegades.

No Comments

Post a Comment