Un abril amb glaçades i nevades

Un abril amb glaçades i nevades

Els darrers dies d’hivern i els primers de la primavera vam tenir un episodi de fred, amb temperatura molt inferior a la que tocaria per les dates, i neu en cotes força baixes. Ara bé, just al començament del mes d’abril els termòmetres es van enfilar d’una manera notable, amb diversos valors de més de 25ºC. Però aquesta situació no va tenir continuïtat. I és que aquest abril hem tingut, fins a l’instant de redactar i publicar aquesta informació, el dilluns 19, tres entrades d’aire fred.

De fet, el dimecres 7 i dijous 8 una irrupció de vents àrtics ens va tocar indirectament, anant a parar de ple als Alps i Centreeuropa, però prou com per fer davallar la temperatura arreu, amb glaçades al Pirineu i punts de l’interior.

Tot seguit, el diumenge 11, un sistema frontal enviat per una depressió que circulava per França va portar-nos vent del nord, amb una nevada, aquella tarda i nit, al conjunt del Pirineu, sobretot l’Oriental, arribant a alguns valls, amb gruixos no exagerats, malgrat que sí interessants. I l’endemà, el matí del 12, la cota 2.400 de Certascan, al Pallars Sobirà, baixava als -10ºC, i també amb glaçades, menys vigoroses, en zones fondes, com el 13.

Dit això, l’episodi hivernal més sobresortint l’hem tingut entre el divendres 16 i dilluns 19. Per exemple, i com a dada rellevant, la tarda i vespre del 16 la precipitació va ser extensa, sent de neu a partir d’uns 600-700 metres en àrees com Osona, Berguedà, Solsonès, Moianès, Montseny, Montserrat i Sant Llorenç del Munt. No va ser una gran nevada, encara que sí va agafar bastant, sent el més destacat la circumstància que es produís en una segona quinzena d’abril, detall no massa freqüent considerant les altituds en què es va veure nevar.

A més a més, la injecció d’aire fred de l’interior d’Europa, o sigui, continental, va determinar unes mínimes d’hivern el dissabte 17, diumenge 18 i, en menor mesura, dilluns 19. Per exemple, cal apuntar els -10ºC de la cota 2.400 de Certascan, i també els valors sota zero en àmplies contrades interiors, sent habituals mínimes igual o inferiors als -2ºC, afavorint un abril que, com bé ha percebut una gran part de la població, molt poques temperatures d’avançada primavera ens ha dut.

No Comments

Post a Comment