Riuades en algunes comarques, i més de 200 mm a Barcelona i rodalia

Riuades en algunes comarques, i més de 200 mm a Barcelona i rodalia

Un notable temporal de pluja ha afectat Catalunya els darrers dies, centrant-se entre la tarda del dissabte 18 d’abril i la matinada del dimecres 22. S’han produït riuades en nombroses conques i s’han recollit precipitacions totals acumulades superiors als 200 mm a la ciutat de Barcelona i en diverses zones i ciutats de la seva rodalia.

La responsable d’aquest episodi d’envergadura ha estat una depressió mediterrània que es va situar, primer, entre el nord d’Algèria i les Balears, per posicionar-se després sobre les illes i marxar cap  l’est, o sigui, Mediterrània enllà. Pròpiament, es pot dir que ha estat una llevantada, que a part de pluja molt abundant ha provocat onatge considerable, sobretot a la Costa Brava i vents una mica forts.

La quantitat de precipitació més rellevant s’ha donat al parc natural del Garraf, a la comarca del Baix Llobregat, amb 225 mm. En segon lloc, l’estació automàtica de Barcelona-el Raval va sumar 215 mm; en tercer terme, l’Observatori Fabra va enfilar-se fins als 213 mm; per seguir amb els 212 de Cerdanyola, 211 a Castelldefels o 207 al Prat. I fora de l’àrea més poblada de Catalunya, destaquen els 194 mm de Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. I particularitzant en la ciutat de Barcelona, i en concret en l’Observatori Fabra, és interessant anotar la dada divulgada que aquest abril de 2020 és el més plujós de la tota la seva sèrie centenària de 107 anys.

Malgrat els registres de precipitació tan significatius, és important afirmar que les pluges no van ser en cap cas torrencials. Així, com a màxim les puc qualificar d’intenses, i tan sols d’una manera esporàdica. Perquè, fet i fet, en línies generals i majoritària, la precipitació es va mostrar moderada, plovent durant hores i hores, i en força casos en el decurs d’alguns dies consecutius. A més, les tempestes van ser puntuals.

Més enllà de la situació estrictament meteorològica, és obligatori apuntar les conseqüències que ha portat l’episodi. Per tant, a les comarques de Girona i l’àrea metropolitana de Barcelona hi va haver algunes inundacions, com l’anegament del parc agrari del Llobregat, i talls de carreteres. I sobretot: les riuades van ser freqüents en les dues demarcacions. Però atenció: riuades severes i catastròfiques com les de la depressió Gloria de finals de gener, no, però crescudes considerables i alguns desbordaments, sí. En aquest cas, les avingudes més subratllables van tocar el Llobregat, el Besòs, la Tordera, l’Onyar, el Daró, el Ter i la Muga. I un detall encara més remarcable: l’avinguda del riu Gurri al seu pas per Vic va causar un mort i un desaparegut, a qui encara no han localitzat en el moment de redactar aquestes línies.  

No Comments

Post a Comment