Quinze dies d’hivern al mes de novembre

Quinze dies d’hivern al mes de novembre

Aquest 2019 l’hivern ha arribat abans d’hora, i s’ha estès per tot el territori amb un vigor poc comú considerant la persistència de l’episodi de fred, la seva intensitat en nombroses comarques i, en particular i detall que cal remarcar, les dates del calendari. Poques vegades, fet i fet, trobem una situació de temperatura baixa tan perllongada al mes de novembre.

L’octubre va ser càlid, i malgrat que enguany no ens vàrem menjar les castanyes en màniga curta, el pas al novembre va ser molt suau i amb el Pirineu pelat de neu. Però aquest panorama tenia els dies comptats.

La setmana del 4 al 10 l’ambient es va anar refredant, convertint-se els aires de tardor en aires hivernals. El motiu atmosfèric va ser, primer, els vents del nord-oest polars marítims, i després, els vents del nord encara més freds, enviats per una sucessió de depressions que, de les Illes Britàniques, anaven a parar a Còrsega i Sardenya.

D’altra banda, el dia 6 va caure la primera nevada de la temporada al Pirineu, sobretot a la Vall d’Aran i nord del Pallars Sobirà. I la neu no es va aturar aquí, de manera que pocs dies després va arribar al Montseny. I conseqüència del fred i les nevades, diverses estacions d’esquí han obert abans del que sol ser habitual.

El dia 15, el temps hivernal es va reforçar, amb nombroses glaçades a l’interior i alguna de tímida al prelitoral, i les mínimes van davallar fins als -16ºC a les cotes més elevades del Pirineu. A més, les contrades pirinenques van quedar blanques gairebé de dalt a baix. Però l’hivern va anar a més. Així, la temperatura, fora de l’alta muntanya, va tocar fons els matins dels dies 19 i 20, amb glaçades pràcticament generals a l’interior, algunes al prelitoral i, fins i tot, es van assolir els 0ºC al litoral, en concret a Roses. Ara bé, a partir del dia 21 el temps es va temperar.

L’episodi de fred ha durat quinze dies, i ha clos –malgrat que sembli paradoxal- amb una nevada al Pirineu –que està caient en el moment redactar i publicar aquest text-, però no en cotes baixes. I sobretot: la tendència és a una suavització de la temperatura.

No Comments

Post a Comment