Qui sóc

Jordi Sacasas - Meteoteca de Catalunya

El meu nom és Jordi Sacasas i Lluís, i vaig néixer el 23 de maig de 1973. Soc l’autor de la Meteoteca de Catalunya. De fet, tots els textos els he escrit jo mateix, amb els meus propis coneixements i amb poca documentació. A més, també sóc l’autor de tots els vídeos que mostra el web, així com de gairebé totes les fotografies; i dic gairebé  perquè el meu pare, exfotògraf professional, n’exposa algunes.

Sento una autèntica passió per la meteorologia, especialment la de Catalunya, en la qual m’he especialitzat i, per tant, la que conec més, així com la de Badalona, la ciutat on visc. A la pràctica, en el web pretenc transmetre aquests coneixements i aquesta passió al públic en general.

He de dir que l’interès pel temps em va venir als vuit anys. De fet, en les primeres colònies d’estiu a les quals vaig assistir com a alumne de l’escola on estudiava, unes colònies que es feien a Planoles, al Ripollès, em vaig començar a quedar bocabadat amb aquells núvols enormes, és a dir, amb aquelles torres, encluses i negrors i en els xàfecs i els trons que abocaven durant les tardes. L’afició pel temps, als vuit anys, ja era clara. L’any següent, els monitors ja m’anomenaven “nuvolet”, i em preguntaven, sovint, com veia la previsió.

 

Vaig estudiar Geografia a la Universitat de Barcelona, on em vaig llicenciar. A continuació, vaig fer el primer curs de doctorat i el treball d’investigació del segon any, la tesina, que, precisament, es va centrar en l’estudi de les tempestes que reguen, durant els estius, el Pirineu i el Prepirineu català. Hi vaig analitzar, doncs, el màxim pluviomètric estival de les comarques de muntanya.

 

Estudis a banda, he publicat nou llibres i nombrosos articles. En els llibres, de fet, hi he tractat tant la meteorologia com la geografia, centrant-me, sobretot, en Catalunya. Un dels llibres, a més, el “Descobrint la meteorologia”, es va fer un lloc en molts mitjans de comunicació. I, a la pràctica, he publicat geografia perquè, també, i ja des de ben menut, em delectava amb les nostres muntanyes sublims i els nostres paisatges deliciosos. I és que la geografia, però sobretot la meteorologia, sempre han estat uns pilars fonamentals en la meva existència.

 

És evident que la Meteoteca de Catalunya és un fruit directe de la fascinació per molts dels fenòmens atmosfèrics de què podem gaudir. Les grans tramuntanes, les onades de fred i de calor, els torbs de l’alta muntanya, les tempestes estivals de tarda al Pirineu, els temporals de mar, els aiguats de setembre i octubre o les nevades a la costa, per posar exemples destacats, no tan sols representen la meteorologia adversa sinó que, a més a més, episodi rere episodi els intento seguir al detall. Molts cops des de Badalona mateix, però en nombroses ocasions desplaçant-me a la recerca del fenomen. I és que gaudir amb un entusiasme continuat de la meteorologia és, ras i curt, una forma de vida, una manera plaent i altament satisfactòria d’estar vinculat a una de les coses que més m’agraden.

Altres projectes meus

He publicat nou llibres de meteorologia i geografia

Entra a Nuvols.info, la meva web-app relacionada amb la meteorologia

Vols conèixer la meva web d’autoajuda?