Principis d’abril: un episodi de fred gairebé insòlit per les dates

Principis d’abril: un episodi de fred gairebé insòlit per les dates

Els primers dies d’abril d’aquest 2022 han estat protagonitzats, sens dubte, per un dels episodis de fred més intens en un mes d’abril de la nostra història meteorològica. Com a mínim, de les darreres dècades. I de fet, la situació començada el divendres 1 s’ha allargat fins al dimarts 5.

Així, després d’un març amb pluges quantioses i tan benvingudes per esmorteir la intensitat de la sequera, només arrencar l’abril ens va irrompre una massa d’aire fred del nord d’origen àrtic, girant posteriorment una mica al nord-est, i per tant, continental i, en conseqüència, més freda.

Per adonar-nos de la vigorositat de l’episodi tenim l’oportunitat de parar atenció a la col·lecció tan destacable de rècords de fred en un mes d’abril que han mesurat les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, amb la xifra majúscula de 130 rècords. En aquest context, cal remarcar els -16ºC registrats el diumenge 3 a la cota 2.500 de Boí i a la Tosa d’Alp, o els -13ºC de Núria del dilluns 4, uns valors, tots tres, ben sorprenents tan avançat el calendari.

Ara bé, fora de l’alta muntanya convé ressaltar, sense anar més lluny, els -9ºC de Das; els -7ºC a Sant Pau de Segúries; 3ºC a la Zona Universitària de Barcelona, o 5ºC al Raval barceloní. I a part d’aquests valors, és obligatori apuntar, considerant els seriosos danys a l’agricultura, els -3ºC i -4ºC al pla de Lleida i zones pròximes.

Més enllà de la significació d’unes temperatures tan poc corrents en aquestes dates, és necessari comentar que ha nevat. I atenció, perquè fins i tot ho ha fet tan a prop del mar com al Vendrell i Vilanova i la Geltrú, i aquesta circumstància cal remarcar-la de ple. Però també va nevar, el matí i migdia del diumenge 3, al Vallès i a bona part de la Serralada Litoral central, sent la més mediàtica la nevada del Tibidabo. I els flocs van pujar territori amunt fins a les Gavarres. I a més, malgrat que ja en cotes no tan extremadament baixes, però sí bastant, la tarda i vespre del mateix diumenge 3 les comarques d’Osona i el Berguedà van quedar parcialment blanques, sobresortint el pam llarg de gruix a Sant Boi de Lluçanès.

Per tot plegat, doncs, i en especial per la intensitat i persistència de les temperatures tan baixes i per les nevadetes en unes cotes insòlites per les dates, puc remarcar fermament el que afirmava d’inici: que hem viscut un dels episodis de fred més importants en un mes d’abril des de temps molt passats. I tot i aquesta realitat, seguidament a la fredorada i les nevades, truca a la porta –estic publicant aquesta entrada al bloc de la Meteoteca de Catalunya la tarda del dimarts 5- un ascens tèrmic realment marcat.

No Comments

Post a Comment