Primera situació de calor generalitzada combinada amb tempestes sobretot de tarda

Primera situació de calor generalitzada combinada amb tempestes sobretot de tarda

Després d’un maig que es comportava menys càlid del que tocaria i, en especial, realment sec, considerant que és, per norma, un mes ben plujós, aquesta dinàmica es va trencar el cap de setmana del 29 i 30.

En efecte, hem tingut, pel que fa a aquest 2021, el primer episodi de temperatura alta o molt alta generalitzada i, a més a més, combinat amb activitat tempestuosa, amb preferència de tarda.

El divendres 28, en aquest sentit, en vam tenir un tast, amb màximes de fins a 32ºC al Segrià i un bon xàfec a Osona. Ara bé, el punt fort de l’episodi combinat de calor arreu i tronades de tarda es va produir, com apuntava, el dissabte 29 i el diumenge 30.

Per tant, el dissabte la temperatura es va enfilar enèrgicament a Ponent i en altres contrades interiors, destacant els 34ºC de Seròs, al Segrià, i Siurana, al Priorat, malgrat que van ser notoris, al seu torn, els 33ºC d’Artés i Xerta, i els 32ºC de diversos municipis, com ara Lleida. I pel seu cantó, el centre de Barcelona va mesurar 28ºC. I esclar, aquesta calor, juntament amb la presència d’aire fred en altura -encara que en superfície, en el decurs del cap de setmana, no hi havia ni anticicló ni depressió- va originar tot un reguitzell de cumulonimbus al terç nord de Catalunya, incloent el litoral, i que van abocar, sovint, quantitats superiors als 20 mm, sobretot a Sant Pau de Segúries, al Ripollès, amb 26 mm, i a la Pobla de Lillet, al Berguedà, amb idèntica xifra. I a banda, al vespre, més enllà del gruix tempestuós de la tarda, hi va haver nous xàfecs.

El diumenge 30, la temperatura màxima es va desinflar molt lleugerament, tot i que va fer calor. Però la presència de més aire fred en altura va desembocar en unes tempestes més vigoroses de tarda, que en determinats casos van persistir al vespre. I de fet, aquesta activitat tempestuosa va afectar bona part de la meitat nord del territori, de manera molt més discreta la meitat sud. En aquest context, els registres més considerables van ser els més de 50 mm de Sort, el Pont de Suert i Castellar de n’Hug, o més de 30 mm en nombroses àrees pirinenques i prepirinenques, amb diverses calamarsades i pedregades.

Per la seva banda, el dilluns 31 es tancava amb molta menor precipitació i unes temperatures menys elevades, permetent, en conseqüència, cloure el primer episodi de la temporada -que en la majoria de primaveres, en contrast amb enguany, arriba abans de les darreres jornades de maig- de combinar calor general i les clàssiques tempestes de tarda fruit d’aquestes mateixes temperatures altes.

No Comments

Post a Comment