Primera situació de calor de la temporada, sense continuïtat

Primera situació de calor de la temporada, sense continuïtat

Durant els primers dies d’aquest mes de maig, hem tingut el primer episodi de calor de la temporada, en concret de la primavera. Malgrat això, cal no oblidar que en el decurs del febrer tan anormalment càlid que vàrem viure ja vam tenir temperatures altes. Però és que en el començament de maig ja s’ha arribat i superat el llindar dels 30ºC, i aquesta és una circumstància que voldria destacar.

Així, després d’un abril ja més càlid del que pertocaria, i sense anar més lluny, els dos últimes dies del mes els termòmetres van anar enfilant-se, com a prèvia a l’episodi que ens va afectar a partir del dia 1, el maig va iniciar-se, en conseqüència, amb els primers valors de 30ºC. En aquest sentit, una entrada de vents temperats de ponent va disparar la temperatura a la façana litoral i zones adjacents de les comarques barcelonines i tarragonines, assolint-se els 31ºC a Tortosa, 30ºC a Arenys de Mar i 29 a Barcelona.

L’endemà dia 2, el vent de ponent es va mantenir a les terres meridionals, permetent que els termòmetres s’hi tornessin a aixecar, i encara més, fins als 32ºC d’Aldover, al Baix Ebre, i Tortosa. Però va baixar a la majoria del territori. Ara bé, seria la darrera jornada de ponent, per entrar, des del dia 3, una massa d’aire del sud de procedència nord-africana, de manera que els registres més calorosos van abandonar definitivament el litoral.

D’aquesta manera, entre el 3 i el 6 es van tornar a repetir els 32ºC. Per exemple, hi va haver els casos de Riba-roja d’Ebre i un sorprenent Bossòst, a la Vall d’Aran. I a més, altres localitats interiors van pujar fins als 30ºC. No obstant això, des de llavors els termòmetres van baixar una mica, l’avantsala, en definitiva, d’un notable canvi de temps que, previsiblement, tocarà Catalunya –estic redactant aquestes línies el divendres 8- durant una colla de dies, sobretot pel que fa a una temperatura que, de manera perllongada, serà poc elevada.

I és que, en aquest ordre de coses, és important incidir que hem tastat el primer episodi de calor força intensa, però que no tindrà continuïtat. Per tant, hem notat alès d’estiu, i aquest és un detall meteorològic que a principis de maig no ens ha de sorprendre, per ser habitual, i que contrastarà amb el període força menys càlid posterior.

No Comments

Post a Comment