Primera calorada potent de l’estiu, amb més de 40 graus

Primera calorada potent de l’estiu, amb més de 40 graus

Després d’unes setmanes d’estiu en què la temperatura, malgrat ser elevada i en alguns casos canicular, no havia estat extrema, entre el dilluns 27 de juliol i el dissabte 1 d’agost, però en especial pel que fa del 30 de juliol al primer d’agost, una calorada contundent ens ha afectat. Ara bé, no podem parlar d’onada de calor generalitzada. Així, més aviat, i pretenc ser concret, l’onada de calor, pròpiament, ha tocat les comarques de Ponent.

Tot i que els valors màxims s’han situat en uns paràmetres especialment calorosos en aquest sector de l’espai català, bé és cert que, en relació l’onada de calor tan poderosa de finals de juny de l’any passat, i que en l’anterior entrada al bloc de la Meteoteca de Catalunya remarcava amb tots els honors, com es mereix, la temperatura ha estat inferior.

Exposat això, és interessant anotar els valors més extrems que s’han registrat a Catalunya durant la calorada que ens ha atacat. En aquest context, doncs, la temperatura més alta es va registrar a Alcarràs, a la comarca del Segrià, amb 41,6ºC –o sigui, 42ºC arrodonint- el divendres 31 de juliol, que va ser la jornada amb els valors més tòrrids. En aquest sentit, i per posar més exemples, cal destacar, també, els 41,3ºC de Lleida, 41,0ºC a Seròs, al Segrià, o 40,8ºC a Alfarràs. A més, el dia anterior, i sempre segons les dades divulgades per les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, es van anotar 40,4ºC a Lleida, ciutat que el 27 de juliol havia pujat fins als 39,6ºC –que a la pràctica en són 40. Finalment, la darrera jornada de l’episodi, el dissabte 1 d’agost, la màxima es va enlairar fins als 40,3ºC a Vinebre, al Baix Ebre.

Per tant, aquests valors esmentats de 40ºC o superiors a les contrades de Ponent i, en menor mesura, de l’Ebre, no són, doncs, excepcionals, però sí força extrems. A part d’això, fora d’aquestes zones més castigades per la calorada, van sobresortir els 40ºC d’Artés, al Bages.

 I bé, repetirem aquest agost un episodi similar com el que acabem de viure i que he resumit? La resposta que us puc oferir és que aquesta mateixa setmana –publico aquesta entrada el dilluns 3 d’agost- tindrem una nova entrada d’aire molt càlid del sud i que la possibilitat d’assolir els 40ºC tornarà a ser ben present.

No Comments

Post a Comment