Primer mes de tardor amb quatre entrades d’aire fred

Primer mes de tardor amb quatre entrades d’aire fred

Les primeres setmanes d’aquesta tardor, el primer mes en definitiva, han estat sorprenents, amb quatre irrupcions d’aire fred d’una intensitat força notable. De fet, aquesta circumstància meteorològica és, en aquestes dates, molt poc habitual, i més tenint en compte el ben acostumats, com una continuació de l’estiu, que cada vegada més ens tenien els mesos de setembre i octubre.

La primera injecció d’aire fred va començar el 25 de setembre, i la quarta va tancar-se el 16 d’octubre, i dins l’àmbit de l’octubre en vam tenir tres. D’aquestes quatre, la primera ens va venir de l’Àrtic, la segona d’entre les illes Britàniques i Islàndia, i la tercera i quarta novament de l’Àrtic. Cap, doncs, de Rússia o fins i tot de Sibèria.

L’atac fred de finals de setembre va provocar diversos rècords de temperatura baixa i unes nevades al Pirineu lleidatà d’un abast insòlit en aquest mes. Les altres tres gropades fredes també van comportar una temperatura clarament inferior a la mitjana de l’època, tot i que entre la segona i la tercera hi va haver una pausa amb una certa calor en algunes comarques. Ara bé, aquest ambient càlid no va ser suficient com perquè, en suma, la primera quinzena d’octubre hagi estat, a Catalunya, una de les més fredes que es recorden. I és que, aportant una dada interessant, el dia 14 el massís del Montseny va aparèixer nevat, gairebé una fita tan aviat en el calendari.

I parlant de neu, més enllà d’afirmar que cada gropada freda ha dut neu al Pirineu, no podem oblidar la nevada de finals d’agost. En unes altres paraules: fins avui 22 d’octubre, dia de la publicació d’aquesta entrada al bloc i que cal rememorar el primer aniversari de la terrible riuada del Francolí, ja hem tingut, aquesta temporada, cinc nevades al nostre rutilant Pirineu català.

La tercera i quarta injeccions fredes van generar glaçades en diversos punts de l’interior i nombrosos del Pirineu, i al litoral, fet i fet, es va arribar a davallar fins als 5ºC. A més a més, van congriar potents cumulonimbus, en especial al Garraf, amb registres a Vilanova i la Geltrú superiors als 150 mm, i al Maresme, amb força més de 100 mm. En aquest context, és relativament habitual que les entrades d’aire fred combinades en superfície i altura, durant la primera quinzena d’octubre, ens aboquin aiguats intensos costaners.

A la pràctica, tots hem notat com aquesta tercera setmana d’octubre la temperatura s’ha suavitzat molt, amb un flux de vent del sud. Però malgrat detall, una cinquena entrada d’aire fred pica a la porta, tot i que serà breu. Així és: dilluns i dimarts tindrem un descens significatiu de la temperatura, per tornar la calma i la bonança posteriorment.

No Comments

Post a Comment