Primer aniversari de l’onada de calor colossal i històrica de finals de juny de 2019

Primer aniversari de l’onada de calor colossal i històrica de finals de juny de 2019

En el món de la meteorologia de Catalunya, cal commemorar el primer aniversari de l’onada de calor colossal i històrica que ens va afectar entre el 26 i el 30 de juny de 2019, és a dir, ara fa tot just un any.

L’onada de calor va comportar tot un cúmul de rècords, nombrosos d’ells històrics, o sigui, absoluts, mai vistos abans. En aquest sentit, la calorada, que va ser, en conseqüència, gegantina i extraordinària, i de la mateixa manera va quedar gravada en la memòria de molts, va ser causada per l’atac d’una potent massa d’aire molt càlid procedent de l’interior del desert del Sàhara.

Les puntes màximes de calor es van produir el divendres 28 i el dissabte 29, afavorint que es convertís en una de les tres més intenses registrades. Així, va superar, tot i que fos per poc, la del 5 al 7 de juliol de 2015, i com a mínim, va tenir la magnitud de la del 6 al 8 de juliol de 1982.

Ara bé, vam mesurar les temperatures més altes de la nostra història meteorològica. Per tant, els 43,8ºC mesurats el 29 de juny a Alcarràs, a la comarca del Segrià, és el valor més elevat, segons va divulgar el Servei Meteorològic de Catalunya. Malgrat això, a parer de l’Agència Estatal de Meteorologia, el dia anterior Girona va assolir els 43,9ºC, sent el rècord de la ciutat. I aquell mateix divendres, l’estació d’Artés, al Bages, va registrar 43,6ºC. Però és que, a més a més, el dia 29 Lleida també va batre el seu rècord absolut; 43,4ºC segons l’Agència i 43,1ºC a parer del Meteocat.

Mesclant extensió territorial i valors tèrmics, la jornada de calor més exagerada va ser el divendres 28, seguida de l’endemà, quan la gran canícula es va situar sobretot a les terres de Ponent. En canvi, el divendres, la immensa calorada va afectar força més contrades, amb un mínim de 40ºC que van tocar de ple amplíssimes àrees de l’interior i moltes del prelitoral.

Enmig d’aquest escenari per a la memòria meteorològica de fa tot just un any, en aquest inici de l’estiu del 2020 no hem tingut, ni de lluny, cap episodi d’aquella magnitud, i de moment tampoc el tindrem. En aquest context, acabarem el juny i començarem a caminar pel juliol amb ambient d’estiu, i això és ben cert, però, pròpiament, de grans calorades que ens hagin d’atacar i preocupar, ara per ara no n’hi ha en perspectiva.

No Comments

Post a Comment