“Pel maig cada dia un raig”: què hi ha de cert, en aquesta dita popular?

“Pel maig cada dia un raig”: què hi ha de cert, en aquesta dita popular?

La rica i diversa cultura popular catalana inclou tot un seguit de dites que tenen la meteorologia com a clara protagonista. Precisament, i en aquest sentit, una de les més conegudes és la que afirma que “pel maig cada dia un raig”. Ara, que ens trobem de ple en aquest mes primaveral, és l’hora de preguntar-nos què hi ha de cert en aquesta expressió.

Partint de la premisa que moltes de les dites populars catalanes referides al temps tenen la seva lògica i coherència, cal constatar que “pel maig cada dia un raig” n’és un exponent evident. Així, a parer de les estadístiques pluviomètriques, sabem que el cinquè mes de l’any és, en el conjunt de Catalunya, un dels més plujosos, i en concret, pel que fa a la primavera, el que ho és més.

Cal constatar que el maig, analitzant les mitjanes de precipitació, malgrat que convé tenir present que hi pot haver oscil·lacions d’un any a un altre, no és eixut enlloc. De fet, en diverses comarques seques de la Depressió Central, és el més humit. I anant més enllà, s’ha de dir que en nombrosos àmbits de la Catalunya anomenada plujosa, recull més de 100 mm de mitjana. En destaquen, en aquest cas, el Ripollès, la Garrotxa, el nord-est d’Osona, l’est de la Cerdanya i el nord del Pallars Jussà, àmbits que reben més de 130 mm. I encara més: en punts de l’alta Garrotxa i la vall de Camprodon se superen els 140.

Una vegada hem comprovat, per tant, la pluviometria abundosa del mes de maig, ens n’hem de preguntar les causes. A la pràctica, en són diverses de fonamentals. En primer lloc, la dinàmica inestable de la mateixa primavera, com a estació plujosa que ja és; en segon lloc, el pas de fronts i depressions que aporten episodis freqüents de precipitació, i en tercer lloc, els fenòmens tempestuosos que acostumen a regar amb generositat força contrades, especialment de muntanya.

Vist això, en conseqüència, no ens ha d’estranyar pas que el maig estigui caracteritzat per la inestabilitat, i que, resultat d’aquesta circumstància indiscutible, la cultura popular ho evidenciï amb aquesta dita tan famosa i arrelada de “pel maig cada dia un raig”.

No Comments

Post a Comment