Mitjans de juliol: una onada de calor intensa i persistent

Mitjans de juliol: una onada de calor intensa i persistent

Després de les temperatures mai vistes en unes dates de primavera, en la potent onada de calor del 15 al 18 de juny, el juliol, també a meitat de mes, ens ha dut una altra calorada severa. Però amb dues diferències remarcables. I és que si en la calorada del juny les temperatures van arribar als 43ºC, en aquesta ocasió s’han quedat en 41ºC. Però la segona diferència és que, aquesta vegada, ha estat perllongada, de manera que ha durat vuit dies, i aquesta persistència, pel que fa a les onades de calor enregistrades a Catalunya, és molt poc habitual. En altres paraules: va començar el dimarts 12 de juliol, amb unes quantes màximes de 39ºC, i ha acabat el dimarts 19 de juliol. I precisament, en aquest sentit, quan estic redactant aquesta anàlisi els valors s’enlairen fins als 39ºC, malgrat que no es repetiran els dies només més immediats.

De fet, els dies més immediats no, tot i que hi ha força possibilitats que en aquesta segona quinzena de juliol tinguem una nova onada de calor, que, esclar, ja en faria el resum en la seva cloenda.

Afirmava que la temperatura més elevada de l’episodi han estat els 41ºC, i aquesta dada afecta diverses comarques i, per tant, diferents poblacions. No obstant això, per unes poques dècimes el valor més alt s’ha produït a Sant Romà d’Abella, al Pallars Jussà, el dissabte 16, amb els 41,4ºC mesurats per l’estació automàtica que hi té el Servei Meteorològic de Catalunya. Sigui com sigui, els 41ºC igualment s’han donat en altres punts del Pallars Jussà, de Ponent, de les Terres de l’Ebre, la Garrotxa i l’Alt Empordà. I a la costa, algunes màximes han pujat als 35ºC.

Al litoral, com és habitual, hi ha hagut les mínimes més tòrrides, o sigui, en alguns casos angoixants, amb exemples com els 27ºC del centre de Barcelona i Badalona el dissabte 16.

I enmig d’aquesta situació de calor vigorosa i perllongada, la manca de precipitacions ha estat una evidència. I com sol ser corrent, els aires africans són els que han provocat uns valors extrems i que, i ho insisteixo, i aquesta ha estat la singularitat més ressaltable, s’han mantingut una setmana i escaig.

No Comments

Post a Comment