Malgrat les últimes tempestes, Catalunya pateix una sequera

Malgrat les últimes tempestes, Catalunya pateix una sequera

El període comprès entre l’1 de setembre del 2015 i el 31 d’agost del 2016, o sigui, allò que es coneix com a any hidrològic, moment en què toca fer balanç de la precipitació dels darrers dotze mesos, ha estat sec, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, a quasi bé tot l’espai català. En aquest sentit, hi ha una dada prou aclaridora. I és que l’observatori Fabra, amb dades des del 1914, ha tingut l’any hidrològic més eixut de la seva sèrie.

Tot i això, i per bé que l’escassetat de precipitació s’ha estès per amplíssimes zones, hi ha hagut algunes àrees molt concretes on ha precipitat una mica més del que indicarien les mitjanes climàtiques. Per exemple, racons de la Vall d’Aran, del Pallars Sobirà i del Ripollès han superat els 1.300 mm.

Val a dir, també, que el tram comprès entre l’1 de juny i el 31 d’agost, és a dir, l’estiu climàtic, que acabem de deixar enrere, i per aquest motiu mereix l’èmfasi, cal definir-lo d’eixut o molt eixut, amb considerables sectors on la precipitació ni tan sols ha assolit el 30% de la mitjana que hi correspondria. I cal comentar que les tempestes a muntanya no han estat tan freqüents com en altres anys, malgrat que en punts de l’alt Ripollès s’ha arribat als 350 mm.

Aquest valor focalitzat a la capçalera del Ter ha contribuït, d’una manera clara, juntament amb què a la resta de les capçaleres dels rius pirinencs la manca evident de precipitació -contrastant, doncs, amb tantes comarques-  no s’hi ha presentat o amb prou feines ho ha fet, que l’estat dels embassaments encara no mostri senyals de preocupació. Ara bé: analitzant la migradesa de la precipitació del darrer any a gairebé totes les nostres contrades, és inqüestionable que ja podem dir amb veu prou alta que, en efecte, Catalunya pateix una sequera.

1 Comment
  • Xavier Ametller

    7 octubre, 2016 at 7:33 am Respon

    He trobat que es un molt bon resum de la situació de Catalunya, pel que fa a l’escassetat de precipitacions. Esperem que això canvii ara a la tardor, de manera significativa. Tota la web em sembla una molt bona troballa.

Post a Comment