L’onada de calor ha estat intensa, però no colossal

L’onada de calor ha estat intensa, però no colossal

Entre els dies 22 i 25 de juliol vàrem tenir una calorada contundent, que podem definir d’onada de calor. Ara bé, la seva vigorositat i extensió va ser força inferior a la colossal que ens va assolar a finals de juny.

La combinació en superfície d’una baixa tèrmica al sud de la península Ibèrica i d’un anticicló als Alps, però sobretot l’entrada d’aires molts càlids del Sàhara en nivells baixos, va comportar l’episodi de calor plenament canicular.

La temperatura més elevada de l’onada de calor intensa, però no extraordinària, va ser els 41,0ºC de la ciutat de Lleida, el dia 23. A banda, en aquella jornada tòrrida a les comarques de Ponent, Catalunya central i Prepirineu occidental, també es van registrar 40,7ºC a Alcarràs -prou lluny dels 43,8ºC del 29 de juny, el valor més alt de la història meteorològica catalana- i 40,5ºC a Seròs, Vilanova de Segrià i Cardona. I, de fet, és interessant apuntar aquestes dades tèrmiques perquè mostren d’una manera exemplar que l’onada de calor no va ser general, a diferència de la del juny. Per tant, va afectar especialment les terres interiors i, en particular, Ponent.

D’altra banda, cal notificar, considerant la percepció de tantes persones, que aquesta va ser la segona onada de calor del present estiu. I la pregunta és òbvia: n’hi haurà més? Ja s’albira, a l’horitzó, la tercera? Doncs us puc tranquil·litzar afirmant que, ara per ara, a curt i mig termini, i malgrat que farà calor d’estiu, no ens visitaran noves onades de calor. Sens dubte, una bona notícia per a tanta gent, en un estiu com l’actual en què la temperatura se situa per damunt de la mitjana climàtica.

No Comments

Post a Comment