L’onada de calor del 15 al 18 de juny, mai vista abans a la primavera

L’onada de calor del 15 al 18 de juny, mai vista abans a la primavera

L’onada de calor de mitjans de juny d’aquest 2022 ha estat, sens dubte, extraordinària, insòlita. De fet, és important remarcar-ho fermament perquè mai abans, a Catalunya, i encara estant a la primavera, s’havien enregistrat unes temperatures tan extremadament altes. I a més a més, aquesta calorada potent i vigorosa s’ha produït després d’un maig realment càlid, molt més del que tocaria, i farcit de rècords.

Pròpiament, l’onada de calor de meitat de juny de l’actual 2022 ens ha afectat entre el dimecres 15 i el dissabte 18. Ara bé, les jornades precedents els termòmetres ja es van anar enfilant de valent, estenent-se els valors de 35 graus i superiors. En aquest sentit, hi va haver diversos 38 graus i, en especial, el diumenge 12 Lleida va pujar als 39. El dilluns 13 hi hagué un descens lleuger, i l’endemà, per primer cop aquest any, es van assolir els 40 graus, en concret a Llimiana, al Pallars Jussà.

Però la sòlida massa d’aire sahariana ens va atacar de ple, i ho insisteixo, entre el dimecres 15 i el dissabte 18. Precisament, va ser el dia 15 quan es van enregistrar tot un cúmul de temperatures màximes mai anotades, fins ara, a la primavera. En aquest context, més enllà de diversos valors de 40 graus i més, van destacar, i molt, els 43,1 graus del Pantà de Riba-roja i els 42,6 graus de Vinebre, en tots dos casos a la Ribera d’Ebre. Unes dades, aquestes, increïbles, i que, fet i fet, i d’altra banda, en poques ocasions s’han donat, fins i tot, al juliol i l’agost, el parell de mesos tradicionalment més calorosos. Al seu torn, el dijous 16 Lleida ciutat va mesurar 42 graus, i el divendres 17, 41, com el dissabte 18. I altres localitats també ho van fer.

He apuntat algunes màximes enormement rellevants, malgrat que les mínimes igualment van ser del tot inusuals. En aquest context, sobresurten els 29 graus de l’Observatori Fabra barceloní, el divendres 17, tot i que durant l’episodi d’onada de calor no van ser estranyes mínimes, en altres punts, de 26 i 27 graus.

Voldria notificar que la descrita és la segona pitjor onada de calor de la nostra història en un mes de juny. Recordem, doncs, la del 26 al 30 d’aquest mes del 2019, quan els rècords van caure a cabassos. I per bé que l’episodi de gran calor recent ha clos el dissabte 18, els dies següents –publico aquest text la tarda de dissabte- espero unes  temperatures ben altes, de ple estiu, encara que ja no extremes. I en tot plegat, un detall és clar i explícit. I és que la petjada de l’escalfament global és, a aquestes alçades, veritablement seriosa i indiscutible, la clau per entendre uns rècords tan exagerats a la primavera.

No Comments

Post a Comment