L’onada de calor de principis d’agost ha portat diversos rècords

L’onada de calor de principis d’agost ha portat diversos rècords

La forta calorada del 2 al 6 d’agost ha estat notable, i especialment destacable a les comarques de la costa i el prelitoral.

Produïda per una massa d’aire nord-africana, és important remarcar el vincle de la temperatura tan alta i persistent amb el canvi climàtic. Sense anar més lluny, Maria Carme Llasat, experta en fenòmens meteorològics extrems, en declaracions a RAC1 va afirmar que “lamentablement ens haurem de començar a acostumar a aquests màxims, i hi haurà un augment molt elevat d’onades de calor i de nits tòrrides, molt poc suportables pel cos humà”. I ho va ratificar encara més: “(l’onada de calor de principis d’agost) és un efecte del canvi climàtic, perquè les temperatures quan més augmenten és a l’estiu”.

El pic de calor es va donar els dies 4 i 5. Així, el dissabte es va registrar la temperatura màxima de l’episodi, amb 42,3ºC a Roquetes, al Baix Ebre, mentre que el diumenge es va arribar als 41,6ºC a Vinebre, al Baix Ebre. Però és que el dia 4 hi va haver altres valors rellevants. En sobresurten els 41,4ºC a Benissanet, al Baix Ebre; 41ºC al pantà de Siurana, al Priorat; 40,7ºC a Sant Sadurní d’Anoia, a l’Alt Penedès; 40,3ºC a Cabanes, a l’Alt Empordà; 40,2ºC a Vallirana, al Baix Llobregat; 39,5ºC a Tarragona i 39,8ºC a la Zona Universitària de Barcelona, sent aquest registre un dels més alts de la història meteorològica de la ciutat. D’altra banda, l’Observatori Fabra, a la serra de Collserola, va mesurar 37,2ºC, la novena temperatura més elevada des del 1914.

Màximes a part, les mínimes igualment van ser, en molts casos, sufocants. De fet, destaquen, també segons les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya, els 31ºC de Portbou, a l’Alt Empordà, i els 29,8ºC del barri del Raval de Barcelona. Precisament, aquests 30ºC de Barcelona igualen els del juliol de 1982, l’únic precedent.

I val a dir, gairebé per acabar, que l’aigua del mar es va escalfar de valent, de manera que l’Estartit va anotar 26,3ºC el darrer dia de l’onada de calor, el seu valor més alt des que s’hi prenen dades. I com era previsible, tanta calor va cloure amb un sonor festival de llamps i trons.

No Comments

Post a Comment