L’hivern ha estat anormalment càlid

L’hivern ha estat anormalment càlid

Aquest divendres a la matinada, 20 de març, ha començat la primavera. I hem iniciat la nova estació després de viure, a Catalunya, un hivern anormalment càlid, un dels més tebis i agradables de la nostra història, com ha estat fàcilment comprovable.

L’hivern ha estat més suau del que pertocaria arreu de l’espai català, és a dir, en totes les comarques i raconades i, en conseqüència, en totes les viles i ciutats. Ara bé, on la temperatura s’ha situat en uns valors més anormals per damunt de la mitjana climàtica, ha estat en molts sectors del Pirineu i el Preprineu, sobretot en cotes mitjanes i altes. I per la banda contrària, on ha estat menys inusualment càlid, tot i que també ha estat benigne, ha estat a les terres de Ponent i de la vall de l’Ebre, a causa de la boira extensa i persistent que durant les festes de Nadal i posteriorment va afectar aquestes contrades esmentades.

Així, les primeres setmanes de l’hivern van ser clarament anticiclòniques, amb bonança a la major part del territori, encara que amb ambient fred dins la boira. Però malgrat aquesta tranquil·litat perllongada, el 19 de gener va ser el primer dia de l’atac de la depressió “Gloria”, que va dur, en un principi, temperatura bastant baixa, i en particular, ha estat la raó primordial que l’hivern hagi estat plujós o molt plujós gairebé arreu. I a més, la llevantada de mitjan de març ha afavorit que les precipitacions hivernals recollides hagin estat molt quantioses, francament per sobre del que seria habitual.

En comparació amb una bona part de l’hivern, cal destacar que els primers dinou dies de març no s’han manifestat tan anormalment càlids, tot i que hem tingut jornades molt tèbies, amb màximes superiors als 20ºC alguns dies, malgrat que també és veritat que dues entrades d’aire una mica fred, que han fet davallar d’una manera relativament significativa els termòmetres, ens han afectat. Però en qualsevol cas, la clau que aquest hivern que acabem de passar hagi estat un dels més càlids de la nostra història l’hem de situar en el mes de febrer.

En conseqüència, l’ultim febrer serà recordat, des del punt de vista meteorològic, i en concret des de la perspectiva de la temperatura, com un dels dos més càlids de tots els temps. I en efecte, per trobar-ne un de semblant hem de traslladar-nos a l’any 1990. Per tant, en tota la geografia catalana, durant el febrer de 2020 cap comarca o raconada va respirar gaire hivern. I un detall remarcable per cloure: és molt probable, per no dir directament que segur, que la notable tebietat de l’hivern 2019-2020 hagi estat un event més a afegir lligat al canvi climàtic.

No Comments

Post a Comment