L’hivern 2015-2016 ha estat un dels més suaus de la història

L’hivern 2015-2016 ha estat un dels més suaus de la història

        És innegable que els darrers mesos hem tingut la percepció que no ha fet massa fred. És ben veritat: l’hivern 2015-2016 ha quedat emmarcat, a Catalunya, com un dels més suaus de la història. I cal dir que a l’hora de valorar dades estadístiques d’un hivern qualsevol, aquesta estació comprèn entre l’1 de desembre i el 28 o 29 de febrer.

        A banda de considerar que, també, i en línies generals, ha estat un dels hiverns més secs que es recorden, fins i tot s’ha de remarcar que Barcelona, i concretament a l’emblemàtic Observatori Fabra, a Collserola, ha fulminat els seus registres més càlids. Així, amb dades des del 1914, el Fabra ha tingut el trimestre hivernal més temperat.

         En el decurs dels últims mesos hem escoltat que l’impacte del canvi climàtic hi ha tingut alguna cosa a veure. Precisament, és interessant fer memòria d’una frase que el cèlebre catedràtic Javier Martín-Vide va dir-nos l’any 2005 en una classe de doctorat, però en al·lusió l’estiu del 2003, el més calorós el mil anys.

       El genial climatòleg va afirmar que “probablement, sigui un símptoma més en la mateixa direcció”. Aquestes paraules, doncs, ara les trasllado a la suavitat excepcional de l’hivern que acabem d’abandonar. És a dir: crec que, malgrat que no es pot lligar una cosa amb altra amb absoluta certesa, sí que, molt possiblement, sigui un senyal molt notable més d’allò que els científics no en tenen cap dubte, o sigui, que inexorablement el planeta s’escalfa.

 

No Comments

Post a Comment