L’estiu és l’estació més plujosa a gran part del Pirineu i Prepirineu català

L’estiu és l’estació més plujosa a gran part del Pirineu i Prepirineu català

           És tota una realitat en la percepció de moltíssimes persones –i aquesta entrada, en certa manera, va lligada a l’anterior- que a l’estiu el sol és el gran protagonista dels cels de Catalunya. Cal dir que, d’un cantó, aquest és un fet notori i comprovat, però d’una altra banda no hem d’obviar pas que, a diferència d’àmbits dilatats i majoritaris del nostre territori on el trimestre estival és francament eixut, hi ha alguns indrets, i fins i tot comarques senceres, en què l’estiu és l’estació més emplujada. Aquest detall sorprèn particularment en un espai de domini climàtic gairebé estrictament mediterrani. I és que, dit això, una gran part del Pirineu i Prepirineu català rep les quantitats més considerables de precipitació mitjana estacional durant l’estiu.

        Convé afirmar que els sectors més humits d’aquesta àrea geogràfica que s’escampa pel terç nord català pertanyen al Ripollès. És, precisament, al quadrant nord-oriental de la comarca, sobretot cap a Ulldeter i Setcases, on plou més, sempre parlant de mitjanes, malgrat que a la pràctica ben sovint també sol ser així, amb unes quantitats que freguen els 400 mm (o litres).

       És innegable que l’explicació, no només en l’espai geogràfic de la capçalera del riu Ter sinó a la vegada en els altres àmbits que tenen l’estiu com l’època més plujosa, rau en l’acusada activitat tempestuosa, bàsicament de tarda. Per tant, les nostres comarques eminentment de muntanya actuen, de manera habitual, com a nius de tempestes. Aquí, en conseqüència, els cumulonimbus, que són els núvols productors de llamps, trons, xafegades i calamarsades, contribueixen de valent a fer que, mentre que una més que considerable porció de terra catalana pateix l’embat d’un sol de justícia i una calor sufocant, nombroses contrades pirinenques i prepirinenques siguin regades amb alegria i generositat.

No Comments

Post a Comment