Les rierades del Maresme: l’episodi estrella d’aquest octubre

Les rierades del Maresme: l’episodi estrella d’aquest octubre

Us comentava fa un parell de mesos que el 80% dels episodis de precipitacions intenses o torrencials ens afecten entre el 20 d’agost i el 15 de novembre. D’altra banda, en l’última entrada em pronunciava sobre la sequera que estem vivint. I cal dir, en sintonia amb aquest segon aspecte, que malgrat els aiguats del 12 d’octubre la sequera persisteix, uns aiguats, per cert, ara lligant-ho amb el comentari inicial d’aquest post, que van evidenciar prou bé que, en efecte, el setembre i l’octubre són els mesos per antonomàsia en què en podem tenir a Catalunya.

De fet, les potents tempestes que el dia 12 van colpejar el Maresme i que, en conseqüència, van produir rierades més que notables, han estat, d’una manera inqüestionable, la situació meteorològica més rellevant del mes. I podem dir, alhora, que la més considerable de tota la temporada de risc de pluges intenses?. És probable, si fem cas del que indiquen els models a mig i llarg termini. Ara bé, hi ha un detall significatiu que fa que no haguem de descartar més precipitacions torrencials. I és que la temperatura de l’aigua del mar ha de continuar anormalment càlida.

La tarda del dia 12 es van superar els 200 mm a Vilassar de Mar i Cabrils, una dada que denota clarament la violència de la precipitació. La combinació d’un mar molt càlid amb una massa d’aire humida mediterrània en superfície i l’existència d’aire fred en altura va propiciar els xàfecs tan intensos. Afirmat això, cal remarcar les vegades que faci falta que quan a l’octubre es mesclen aquests factors la possibilitat d’aiguats és ben elevada. El Maresme els ha patit fa un parell de setmanes. I com a regió mediterrània que som, propensa, per tant, a les pluges fortes, només és qüestió de temps que una altra tongada de precipitacions severes ens ataqui.

No Comments

Post a Comment