Les pitjors inundacions a Catalunya en el que portem de segle XXI

Les pitjors inundacions a Catalunya en el que portem de segle XXI

Els aiguats han tornat a provocar estralls i víctimes a Catalunya. Precisament, en l’anterior entrada al bloc de la Meteoteca de Catalunya, us explicava –rememorant el 25è aniversari-  les desgràcies de les pluges impressionants del 10 d’octubre de 1994.

La combinació d’una depressió mediterrània, que va sorgir del nord d’Algèria i va anar a impactar contra nosaltres, causant una llevantada, i la presència d’un potent embossament d’aire fred en altura, que també ens va tocar de ple, han estat la clau de les greus inundacions que han assolat diverses comarques.

L’àrea geogràfica que ha registrat els aiguats més violents l’hem d’ubicar al Baix Camp, al Priorat, la Conca de Barberà i les Garrigues. En aquest sentit, Prades, al Baix Camp, ha sumat 292,6 mm de precipitació, recollint-ne el gran gruix entre la tarda i el vespre del dimecres 22, quan entre les set i les deu hi van caure uns 250 mm, tota una barbaritat.

A part de Prades, i segons ha divulgat el Servei Meteorològic de Catalunya, altres registres altament remarcables han estat els 254 mm de la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues; 208 mm a Montbrió del Camp, al Baix Camp; 199 a Vinyols i els Arcs, al Baix Camp; 206 a Torroella de Fluvià, a l’Alt Empordà, i 187 a Torroella de Montgrí, al Baix Empordà. Per tant, veiem un segon sector, que és l’Empordà, però per dessota del primer, especialment danyat per les grans tempestes.  

D’altra banda, és important anotar que els aiguats tan recents de la tarda i vespre del dimarts 22 d’octubre han recordat, en certa manera, als esmentats del 1994, sobretot pel que fa a la riuada del Francolí i les afectacions serioses associades.

A conseqüència de les precipitacions intensíssimes, les comunicacions s’han vist molt delmades, amb nombroses carreteres i línies de tren tallades. A més a més, no hem d’oblidar el tornado de Gualba, al Vallès Oriental, l’esclafit de Ventalló, a l’Alt Empordà i l’onada de vuit metres davant el cap de Begur. I sobretot, com a conclusió: puc apuntar-vos que, en el que portem de segle XXI, l’episodi d’inundacions que acabem de patir, concentrat en els dies 22 i 23 d’octubre, és el pitjor mesclant les quantitats de precipitació, les destrosses i les pèrdues humanes. I és que, en aquest darrer aspecte, i en el moment de redactar i publicar aquest text, hi ha un mort confirmat i encara cinc desapareguts.

No Comments

Post a Comment