Les persones d’una certa edat afirmen que abans, per Tots Sants, feia fred i ara ja no. Tenen raó?

Les persones d’una certa edat afirmen que abans, per Tots Sants, feia fred i ara ja no. Tenen raó?

Malgrat que el matí del passat 1 de novembre la temperatura s’acostés al llindar dels 0ºC en diverses comarques de l’interior i el Pirineu i que, en el moment d’escriure aquestes línies, truca a la porta un nou refredament de l’aire, és del tot adequat parar atenció a un comentari generalitzat i que tantes vegades hem sentit a dir d’un munt de persones d’una certa edat. Així, són molts els catalans que afirmen que, antigament, el dia de Tots Sants feia fred i estrenaven abric i que actualment ja no en fa, de fred, en començar el novembre. Ara bé, aquesta percepció és certa? Té base científica?.

Realment, i a la pràctica, aquestes persones, que han viscut una infinitat d’episodis meteorològics, tenen tota la raó del món. Ras i curt: abans feia més fred per Tots Sants. Aquest detall climàtic és inqüestionable.

Tot plegat, doncs, és un exemple claríssim i més que notable de l’escalfament del planeta, que també afecta, de manera ja ben contrastada i segura, a Catalunya. És a dir: la tardor cada vegada és més càlida, i tots ho notem. Només cal fixar-se, en aquest sentit, en un altre comentari comú: aquell que assenyala que ens mengem les castanyes en màniga curta.

Exposat tot això, sembla una evidència que les tardors càlides, a Catalunya, seran més freqüents i que, probablement i en conseqüència, cada cop estrenarem menys abrics per Tots Sants i menjarem més castanyes en màniga curta. Per tant, cal avalar plena i absolutament les paraules de les persones d’una certa edat que, una gran part d’elles, sense ser sàvies de la meteorologia catalana, sí que són prou competents com per posar  sobre la taula una realitat incontestable, que dècades enrere feia més fred.

No Comments

Post a Comment