Les nits tòrrides estivals de Barcelona: un fenomen a l’alça

Les nits tòrrides estivals de Barcelona: un fenomen a l’alça

Us heu adonat que, a la costa catalana, les nits són cada vegada més càlides? Us heu fixat que, moltes mínimes d’estiu, en aquest tram geogràfic, són gairebé angoixants? I sobretot: heu vist que la ciutat de Barcelona és, quasi bé, un forn un munt de matinades de juliol i agost?.

En efecte, si teniu la percepció que al litoral, en horari nocturn, cada cop fa més calor, i en especial en les seves ciutats, aneu del tot encertats. I doncs, quina n’és la causa? Una de clara i concisa: l’augment de la temperatura lligat al canvi climàtic.

En meteorologia fem servir l’expressió nit tropical quan la temperatura mínima és superior als 20ºC. Ara bé, atenent a aquesta dinàmica creixent més canicular, els darrers temps ha nascut un nou concepte en el nostre vocabulari meteorològic, la nit tòrrida, o sigui, en el supòsit que la mínima assoleixi o sobrepassi els 25ºC. I en aquest context tèrmic, Barcelona, en el marc català, bat tots els rècords.

Aquest agost de 2020, la capital catalana no ha baixat, un parell de jornades, dels 27ºC de mínima. En aquest sentit, l’última ocasió ha estat fa molt poc, el passat dissabte dia 22. Però és que, malgrat aquesta dada representativa, cal recordar que durant l’onada de calor de principis d’agost de 2018 va tenir dos registres de 30ºC de mínima, un valor excepcional.

És indiscutible que Barcelona és, un munt de matinades d’estiu, el nucli més càlid de Catalunya. I aquí, el fenomen de l’illa de calor urbana és determinant, és a dir, que la temperatura nocturna és més elevada dins les ciutats que a les zones del voltant. A més a més, aquest nucli càlid barceloní té tota la seva màxima expressió entre la part baixa i el centre. De fet, en aquest ordre de coses, l’estació meteorològica del Raval és la que, gairebé sempre, suma més nits tropicals i tòrrides.

D’altra banda, és interessant remarcar, valorant que aquest increment de nits molt càlides va a l’alça i tractant-se com és un fenomen plenament lligat a l’inqüestionable escalfament que pateix Catalunya les darreres dècades, que els estius que vindran el nombre de mínimes tòrrides continuarà pujant. I un detall per cloure: els efectes nocius que aquesta situació tindrà en el confort i la qualitat de vida de la població barcelonina, i per extensió de la resta de grans nuclis urbans de la façana litoral, són notables.

No Comments

Post a Comment