L’alt Pirineu català encara conserva nombroses congestes de neu

L’alt Pirineu català encara conserva nombroses congestes de neu

És important remarcar, malgrat que ja forma part del passat meteorològic, que la temporada de neu va ser molt generosa. A causa d’aquesta circumstància, o sigui, de l’abundància de nevades i, per tant, dels gruixos tan notables que es van acumular, és fàcil comprovar, amb una ullada atenta al nostre admirat Pirineu català, que tot i trobar-nos a ple estiu i enmig de les setmanes actuals de calor, encara tenim la possibilitat d’observar nombroses congestes a les cotes més elevades.

Cal advertir que al Pirineu gironí la presència de neu ja és absolutament testimonial i en unes vies irreversibles de desaparició imminent. En canvi, al Pirineu central les clapes de neu sovintejen més. I resseguint la serralada cap a l’oest i el nord-oest, en l’àmbit de l’alta muntanya feréstega i més altívola del Pirineu lleidatà o occidental, l’existència de l’element blanc no és anecdòtica. I és que les congestes, a les parts més enlairades dels principals massissos de la zona, són gegants i extenses.

De fet, al Pirineu lleidatà, a l’agost hi quedarà una mica de neu. Aquest detall no hi és excepcional; al contrari, és bastant comú que al capdamunt o a prop dels grans cims, algunes congestes, fins i tot en aquest mes, no s’hagin fos. Al setembre, això sí, gairebé sempre han desaparegut, ja que és el mes amb el mínim anual de neu a terra. I una cosa destacable: cada estiu, la neu es desfà més tard al Pirineu occidental no tan sols perquè és més alt i més abrupte, i per tant suma moltes més ombres on poder romandre, sinó, i sobretot, perquè hi sol haver nevat més durant l’hivern i la primavera que a la resta de la banda catalana de la serralada.

En definitiva, tot i que està ben comprovat que les grans congestes estivals de l’alta muntanya s’han anat reduint en nombre i mida els darrers anys i dècades a conseqüència de l’impacte de l’escalfament global, és ben cert que aquest juliol i agost, després dels temporals tan significatius de l’hivern passat, la neu adorna diversos dels paratges més elevats d’un Pirineu català que ens té enamorats.

No Comments

Post a Comment