La temperatura anormalment alta d’aquest final de febrer i principi de març: el colofó a un hivern suau

La temperatura anormalment alta d’aquest final de febrer i principi de març: el colofó a un hivern suau

Estem a punt de tancar l’hivern, i és una obvietat –que molts hem pogut percebre- que ha estat suau, amb una temperatura superior a la mitjana. És a dir, aquest hivern, pocs dies ha fet fred de debò, i sobretot aquestes jornades determinades s’han concentrat al gener. Així, el desembre va ser càlid, i el febrer, també ho ha estat.

Exposats aquests comentaris generals, és l’hora d’apuntar que, efectivament, aquest hivern 2018-2019 no ha nevat en cap indret del litoral, ni, per tant, a Barcelona. Precisament, és interessant constatar-ho avui 8 de març perquè fa tot just nou anys de la famosa i cèlebre nevada que va afectar amb una intensitat molt notable la capital catalana, la seva àrea metropolitana i la Costa Brava.

Dit això, en l’anterior entrada en aquest bloc, el 8 de febrer, ja us notificava que el que quedava d’hivern, ni que fos per estadística i analitzant els mapes d’isòbares a mig i llarg termini, difícilment nevaria a Barcelona i a la resta del litoral.

La temperatura en general tèbia dels darrers mesos, ha estat causada per la persistència de diferents anticiclons i el poc nombre d’entrades de vent freds del nord o nord-est. Però cal incidir que aquesta bonança s’ha vist incrementada per la temperatura anormalment alta de final de febrer i principi de març, quan una massa d’aire càlida i estancada –que va afavorir un gran augment de la pol·lució a les ciutats més poblades- va fer disparar molts termòmetres fins a valors sorprenents per les dates.

En aquest context tan càlid, va destacar el rècord històric de l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, al Baix Ebre, amb 27,1ºC, que, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya, és la temperatura més elevada en un mes de febrer dels seus 114 anys de dades. Però és que a part d’aquest registre extraordinari, es van superar, en aquest episodi recent, els 24 i 25ºC en nombroses estacions meteorològiques. Igualment, l’Observatori Fabra no es va quedar massa lluny del seu rècord de febrer, havent tingut el tercer hivern més càlid des del 1914, com també ha divulgat el SMC.

Finalment, voldria destacar el gran contrast tèrmic entre les acaballes de febrer del 2018 i d’enguany. Fa un any, el fred va ser ben intens i va nevar a la costa diversos dies, divergent de la calor que, per les mateixes dates, ens ha fet fa poques jornades. En conseqüència, un exemple més dels alts i baixos tan considerables de la nostra meteorologia.

No Comments

Post a Comment