La sequera s’ha acabat?

La sequera s’ha acabat?

Resumidament, s’entén per sequera una temporada llarga sense precipitacions apreciables. En aquest sentit, és innegable que Catalunya ha viscut –més ben dit, ha patit- un període dilatat faltat de pluges generoses. Sense anar més lluny, i per bé que ja acumulàvem un considerable dèficit hídric els anys anteriors, el 2017 va ser sec o molt sec en una amplíssima part de l’espai català. Amb una sola excepció: l’alt Pirineu lleidatà.

En un context, doncs, mancat de precipitacions que milloressin la situació, va començar el 2018, quan la preocupació per la falta d’aigua ja era ben palesa. Per exemple, considerant que el nivell dels embassaments de les conques internes va arribar a situar-se al 45%, ens trobàvem en prealerta per sequera, i l’alerta cada vegada semblava més propera.

Ara bé, el 6 de gener es va iniciar una successió d’episodis de depressions, fronts i llevants que ha continuat fins fa molt pocs dies, i que ens han regat el territori d’una manera rellevant. L’aigua, com hem pogut comprovar, ha regalimat gairebé per tot arreu. I els rius, també, han multiplicat el seu cabal. Tant és així, perquè ens en fem una idea prou significativa, que els embassaments catalans ja han superat el 70% de mitjana. D’un cantó, els de les conques internes es troben al 74% -ressaltant el 98% de la Baells, que no és precisament petit-, després d’una pujada sorprenent els últims mesos; d’altra banda, els de la conca de l’Ebre estan al 73%.

A més de tot plegat, és convenient incidir que l’acumulació de neu al nostre Pirineu, tant l’oriental com l’occidental, és francament superior a la mitjana de les dates. En quatre paraules: més aigua que desembocarà als embassaments. I és que hi ha gruixos de dos a tres metres en molts indrets de l’alta muntanya.

Igualment, és interessant afegir dues anotacions relacionades directament amb l’abundosa pluviometria dels darrers mesos. La primera, que l’Observatori Fabra de Barcelona, amb dades des de 1914, ha recollit des de l’1 de gener fins avui -20 abril- el segon registre de precipitació més elevat de la seva sèrie dels primers tres mesos i mig de l’any. I la segona dada: l’alt Pirineu lleidatà acumula valors, en aquest període, fins i tot superiors als 700 mm. En conseqüència, la pregunta és evident: la sequera s’ha acabat? Es pot afirmar que parcialment i que la tenim en unes incontestables vies de solució, però cal dir-ho així, amb un mínim de prudència, perquè el dèficit pluviomètric era més que notable i encara tenim algunes raconades del territori on no ha plogut prou.

No Comments

Post a Comment