La pluja del 12 al 14 de febrer: un respir minúscul enmig de la sequera

La pluja del 12 al 14 de febrer: un respir minúscul enmig de la sequera

La sequera que estem vivint a Catalunya ha saltat a primera línia informativa. En efecte, el dèficit pluviomètric a gran part de l’espai català és preocupant, i aquesta circumstància es tradueix en un descens sense aturador de les reserves d’aigua als embassaments.

En aquest sentit, els embassaments de les conques internes se situen a una mitjana del 55% de la seva capacitat total; al seu torn, els de l’àmbit català de la conca de l’Ebre, al 53%. I alguns d’ells, fet i fet, ja es troben en fase de prealerta. La situació, doncs, no és alarmant, però sí que cal seguir-la amb atenció. Però més enllà d’això, hi ha altres aspectes que igualment són poc engrescadors.

Cal recordar, i fins i tot remarcar prou bé, que Barcelona, i en concret el seu emblemàtic Observatori Fabra, va tenir un 2021 amb les precipitacions més escasses de la seva sèrie de dades més que centenària. A més a més, a Catalunya no tenim un episodi de pluges generals i quantioses des del novembre. D’altra banda, també, a Barcelona i la seva regió metropolitana hem estat més de trenta dies, des de la primera desena de gener, sense cap gota. Ara bé, en algunes contrades de l’interior, en el que duem de 2022 encara no havia plogut. Fins que ho va fer el 12 de febrer.

Hem pogut comprovar com entre el dissabte 12 i el dilluns 14 de febrer, diverses comarques catalanes han estat una mica regades. Però no obstant aquesta bona notícia, l’episodi d’inestabilitat s’ha mostrat efímer i poc consistent. En conseqüència, ni de bon tros ha plogut, i nevat, tot i que ho ha fet en especial al Pirineu lleidatà, com hauria calgut.

M’aventuro a afirmar amb rotunditat que les precipitacions que ens han afectat els dies esmentats 12, 13 i 14 de febrer –i en el moment de redactar i publicar aquesta entrada al bloc, la tarda del dimarts 15, hi haurà alguna nevada més a la Vall d’Aran i nord del Pallars-, no són altra cosa que un respir minúscul enmig d’una sequera que s’agreuja. És cert, millor una petita regada que res, però indiscutiblement falta molta aigua.

En perspectiva, i entrant en el pla de la previsió, no albiro cap situació de pluges que ens toquin amb ganes i garanties, que puguin, en definitiva, esmorteir la manca d’aigua. Potser hi hagi un canvi el dissabte 19, tot i que amb poca força. I és que la dinàmica tan anticiclònica del present hivern, malgrat algunes interrupcions ben puntuals, no sembla tenir fi.

No Comments

Post a Comment