La nevada del 9 i 10 de gener: el fenomen estrella de l’episodi de fred de llarga durada

La nevada del 9 i 10 de gener: el fenomen estrella de l’episodi de fred de llarga durada

La nevada tan vigorosa i contundent que ha caigut sobretot a les comarques de Tarragona el dissabte 9 i diumenge 10 de gener ha estat, d’una manera clara, el més destacat de l’episodi de fred de llarga durada. I en aquest sentit, la responsabilitat de la depressió mediàtica “Filomena” és inqüestionable.

Després d’unes setmanes de desembre en general temperades, el dia de Nadal va estar caracteritzat per l’arribada del fred, a causa d’una entrada de vent del nord provocada per la posició d’una depressió al golf de Gènova. De fet, el matí de Sant Esteve les glaçades van ser quasi generals a l’interior, i la Pica d’Estats va mesurar -20ºC. Però és que el 28 i 29 ens van irrompre aires àrtics.

El 2021 va començar amb una nova irrupció de vents àrtics. Així, l’endemà dia 2, entre la tarda i el vespre, va caure una nevadeta sense agafar a la Costa Brava, a cota zero, tant de l’Alt com del Baix Empordà, perquè va penetrar, pel nord-est de Catalunya, aire més fred i humit. Hores més tard, la temperatura mínima va davallar dels -15ºC a l’alta muntanya pirinenca, quedant la massa freda, ja d’origen continental, damunt nostre. I en aquest context, va assaltar-nos una temperatura extraordinària, enregistrada al Clot del Tuc de la Llança, a 2.350 metres d’altitud i al municipi del Pallars Sobirà d’Alt Àneu, amb -34,1ºC, malgrat que no és, aquesta, una estació meteorològica oficial i, en conseqüència, en caldrà una validació. Ara bé, de ser així s’haurà de definir com el valor més baix de la història de Catalunya.

Enmig d’un escenari de fred viu, va prendre tot el protagonisme la depressió “Filomena”, un event d’una magnitud més que notable, considerant la nevada monumental que va precipitar a Madrid i en altres llocs del centre de la península Ibèrica. Però és que, en aquest sentit, Catalunya també en va rebre el seu impacte sever.

Més enllà d’una ventada de gregal que va assolir els 100 km/h a la costa central i d’un onatge de fins a cinc metres, la seva ubicació, el dissabte 9, entre les Balears i el País Valencià va comportar una grandiosa nevada centrada especialment a les contrades de l’interior de Tarragona, sobresortint-ne la Terra Alta, el Priorat i la Ribera d’Ebre. Per exemple, amb la suma del dissabte i el diumenge, Horta de Sant Joan, a la primera comarca esmentada, va mesurar 60 cm, com Prades, al Priorat. D’altra banda, és obligatori anotar els 56 cm d’Arnes i els 50 de la Fatarella, a la Terra Alta, els 50 de Falset, al Priorat, els 47 de la Pobla de Cérvoles, a les Garrigues, ja en la demarcació de Lleida, i els 46 de Tivissa, a la Ribera d’Ebre. I fora de les terres meridionals i del Pirineu, va caure gairebé mig metre a les Guilleries i Collsacabra, i al Montseny. Igualment, és interessant afegir que a Barcelona i la seva àrea metropolitana amb prou feines hi va nevar. Sense anar més lluny, ho va fer, la matinada del 9, al Tibidabo, però no a ciutat.

El diumenge 10 la depressió “Filomena” s’anava allunyant amb lentitud cap a l’est, i el dilluns 11 –data en què redacto i publico aquest text- ja s’havia desdibuixat, després de deixar tota una muntanya d’incidències a les contrades abans remarcades. De tota manera, el fred no havia acabat, i els -18ºC de Das, a la Cerdanya, en són el millor exponent.

No Comments

Post a Comment