La llevantada del 26 al 28 de novembre: pluges i nevades abundants, vent i onatge destacable

La llevantada del 26 al 28 de novembre: pluges i nevades abundants, vent i onatge destacable

Com va succeir a primers de novembre, una nova situació –entremig bastants dies de calma, amb molta boira a l’interior- de precipitacions quantioses ens ha tocat d’una manera significativa a les acaballes del mes, en concret entre el dijous 26 i el dissabte 28.

Pròpiament, podem definir l’episodi meteorològic de llevantada, perquè, ras i curt, ha tingut els ingredients típics d’aquesta fenòmens tan arrelats a Catalunya, és a dir, precipitacions notables, vent i onades d’una altura considerable.

Malgrat que aquests han estat, doncs, els elements capdavanters, és veritat que, per damunt dels altres, cal emfatitzar la precipitació, que s’ha mostrat especialment abundant al nord-est de les contrades barcelonines, a l’interior de les gironines i al Pirineu més oriental.

Dit això, durant les tres jornades que l’episodi s’ha mantingut viu, la suma de les quantitats de precipitació més rellevants ha superat amb escreix els 100 mm en nombrosos punts, sobresortint-ne els 182 mm de l’estació del Puig Sesolles, al capdamunt del massís del Montseny i que pertany al Servei Meteorològic de Catalunya. Però a més a més, també, els 177 mm de Santa Coloma de Farners i els 141 mm d’Anglès, totes dues poblacions de la Selva, és convenient apuntar-los.

Remarcant, en conseqüència, aquest seguit de pluges considerables al quadrant nord-est de l’espai català, no puc deixar de banda que a Ponent i, en especial, al Pirineu i Prepirineu lleidatà, la precipitació ha estat feble o molt feble, amb quatre gotes a la Vall d’Aran. Tot i així, l’extrem sud català ha vist ploure bastant.

Lligat a la precipitació pirinenca, és adequat comentar la intensitat de la nevada. Per tant, mentre que al Pirineu occidental la neu ha estat testimonial, a mesura que ens acostem al Ripollès els gruixos augmentaven força, amb un màxim de gairebé mig metre a Ulldeter.

A banda, el vent de l’est i el nord-est, tot i ser intensos, no han estat, en si, violents, considerant que difícilment s’han sobrepassat els 70 Km/h. Ara bé, malgrat un vent no molt fort, és cert que l’onatge s’ha enfilat fins a registres que cal encimbellar, com els 8 metres d’onada màxima mesurada el dissabte 28 uns quilòmetres davant del cap de Begur. I és que, en aquest context, l’onatge més potent s’ha presentat a la meitat nord del litoral, sobretot a la Costa Brava.

Així, doncs, tenint en compte tots aquests paràmetres, una llevantada clàssica, generada en aquesta ocasió per una depressió formada a Portugal que va saltar a la Mediterrània per l’estret de Gibraltar fins a situar-se a les Balears, marxant cap a Sardenya, sense enormes excessos, però en tot cas d’una força interessant.

No Comments

Post a Comment