La llevantada de la setmana passada va ser contundent

La llevantada de la setmana passada va ser contundent

El que portem de desembre –fins al moment d’escriure i publicar aquest text, i a l’espera de la forta ventada de ponent a mestral del proper dia 13- ha estat marcat, des del punt de vista de la meteorologia de Catalunya, per l’activa llevantada del dimecres 4. En efecte, una depressió sorgida a cavall del sud de la península Ibèrica i el nord d’Algèria, va pujar de latitud fins a ubicar-se a les Balears. I, de fet, quan era a les illes va impulsar una entrada clara de vents de l’est al nord-est.

Considerant els ingredients atmosfèrics que van capitalitzar l’episodi, podem definir-lo de llevantada contundent. Va ploure de valent, el vent va ser intens i l’onatge molt destacat. En definitiva: un temporal de llevant clàssic.

La pluja va ser, en línies generals, molt beneficiosa, tot i que a la ciutat de Barcelona es van produir petites inundacions. Així, alguns barris de la capital catalana van superar els 100 mm, una dada, cal dir-ho, poc habitual en un mes com el desembre, valorant que l’hivern sol ser eixut en una amplíssima porció de l’espai català. Ara bé, on va ploure més va ser a Sant Cebrià de Vilalta, al Maresme, amb 149 mm, seguits dels 143 de Sant Celoni. A més, al Montseny va regalimar aigua per tots cantons. I no podem oblidar la nevada a la Cerdanya i, sobretot, al Ripollès. Com tampoc cal obviar que, en molts sectors litorals i prelitorals, la pluja va caure hores i hores ininterrompudament.

L’onatge va ser un altre tret remarcable de l’episodi. Sense anar més lluny, la boia situada davant del cap de Begur va mesurar una onada màxima de nou metres, i la que es troba enfront del port de Barcelona, de 6,7. No obstant això, a primera línia de costa les ones no van sobrepassar els sis metres. I pel que fa al vent, convé apuntar una ràfega de 85Km/h al port de Barcelona. En suma: una llevantada activa i notable, de l’estil de les que ens visiten algunes vegades, però ni de bon tros extraordinària.

No Comments

Post a Comment