La boira a l’interior d’aquest desembre i gener: un clàssic de les dates

La boira a l’interior d’aquest desembre i gener: un clàssic de les dates

         Les darreres setmanes, és a dir, gran part del desembre i aquest inici de gener fins a la irrupció d’aire fred que ens afecta, han estat dominades per un anticicló durador que, uns dies situat més al nord o al sud, a l’oest o a l’est, ens ha aportat una calma atmosfèrica gairebé absoluta.

A la pràctica, no ens ha de sorprendre que el començament de l’hivern, o sigui, desembre i gener, estigui marcat per les altes pressions. De fet, de referències d’anticiclons tossuts en aquestes dates, en tenim nombroses. I encara més: el període anticiclònic per antonomàsia del conjunt de l’any abarca aquests dos mesos. L’hivern, doncs, tantes vegades és sinònim de tranquil·litat i, per tant, d’una manca apreciable de precipitacions.

      Precisament, els anticiclons hivernals catalans, però que també toquen la resta de la península Ibèrica, són els causants de la formació d’incomptables boires a les planes i fondalades de l’interior, i això és el que ens ha succeït les últimes setmanes. Així, l’anticicló hivernal comporta una dualitat de temps molt contrastada, amb sol al litoral i muntanya, i boira que potser perfectament persistent al pla de Lleida i l’altiplà central. És aquí, per tant, on costa més que es desfaci, i ho acaba fent quan marxen les altes pressions o amb l’entrada del vent, com igualment acaba de passar.

       En conseqüència, per bé que és cert que la tongada de boira que hem tingut ha estat més llarga del comú i del que sol ser habitual, és veritat que no ens hauria d’estranyar, perquè l’anticicló hivernal, uns anys més actiu i uns altres menys, forma part de la nostra meteorologia.

No Comments

Post a Comment