Hem tingut els primers aires estiuencs de la temporada

Hem tingut els primers aires estiuencs de la temporada

Moltes persones van tenir la percepció, durant el mes de maig, que la calor, a diferència d’altres anys, no apretava gaire. I, certament, anaven ben encaminades.

De fet, diverses entrades de vent del nord van afavorir aquesta dinàmica tèrmica temperada. Malgrat això, és veritat que, en algunes jornades, la temperatura va enfilar-se fins als 30ºC en àrees de Ponent. Ara bé, una sensació estiuenca o gairebé estiuenca estesa per gran part del territori no es va produir.

A la pràctica, hem hagut d’esperar al juny per assaborir –o segon com, per patir- un episodi generalitzat de temperatura alta. Així, es pot afirmar ben alt que no hem ensumat l’estiu fins a començar aquest mes.

Estrictament, la situació atmosfèrica causant d’aquesta calor predominant a Catalunya va ser la irrupció d’aire càlid del sud, originada per un anticicló que l’enviava i que s’ubicava entre França i el Mediterrani central. No obstant això, la calor no ha estat  exagerada ni anòmala. A més, a primera línia de la costa amb prou feines n’ha fet, per efecte directe de la frescor del mar.

El valor màxim de l’episodi s’ha enregistrat a Alcarràs, al Segrià, el diumenge 2, amb 33,7ºC, seguit, aquell mateix dia, pels 33,6ºC de Lleida. A banda, entre el divendres 31 i el dimecres 4, les màximes van assolir i superar els 30ºC en algunes comarques, sobretot a les de Ponent, Depressió central i interior de les terres gironines. I fruit de la mateixa escalfor, va descarregar algun ruixat o tempesta al Pirineu. I el centre de Barcelona, el dia 2, no la façana marítima de la ciutat, va arribar als 27,0ºC, el valor més càlid de l’episodi.

Per tant, aquest tram final de la primavera, tot i la successió esmentada de jornades per anar amb màniga curta, no està ni tampoc estarà caracteritzada a curt i mig termini per aires contundentment estiuencs. La temperatura canicular, en conseqüència, encara queda prou lluny.

No Comments

Post a Comment